Στρατιωτική συμμαχία 34 χωρών κατά της τρομοκρατίας

Στρατιωτική συμμαχία 34 χωρών κατά της τρομοκρατίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σχηματισμό ισλαμικής στρατιωτικής συμμαχίας εναντίον της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή 34 κρατών, ανακοίνωσε χθες η Σαουδική Αραβία. Στον κατάλογο των χωρών περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Μαλαισία, το Πακιστάν και αρκετές αφρικανικές χώρες. Αντίθετα δεν περιλαμβάνεται το Ιράν, ένας από τους βασικότερους, μαζί με τη Ρωσία, υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ Ασαντ στη Συρία και ο κυριότερος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή του Κόλπου. «Οι χώρες που υπογράφουν το ανακοινωθέν αποφάσισαν τον σχηματισμό μιας στρατιωτικής συμμαχίας, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με κοινό επιχειρησιακό κέντρο στο Ριάντ, απ’ όπου θα συντονίζονται και θα υποστηρίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», αναφέρει ανταπόκριση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της σαουδαραβικής μοναρχίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Ριάντ, ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η υπό συγκρότηση συμμαχία θα συντονίσει αντιτρομοκρατικές δράσεις σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αίγυπτο και Αφγανιστάν. Ερωτηθείς αν αυτές οι δράσεις θα έχουν στόχο μόνο το «Ισλαμικό Κράτος», απάντησε ότι «θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση βρεθεί απέναντί μας». Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ Τζουμπέιρ δεν απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων για την αναχαίτιση του «Ισλαμικού Κράτους».

Τη δημιουργία της ισλαμικής συμμαχίας χαιρέτησε, από τη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ, προσθέτοντας πάντως ότι η Ουάσιγκτον «θα ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για να αντιληφθεί πώς ακριβώς φαντάζεται αυτόν τον συνασπισμό η Σαουδική Αραβία». Σε άλλες δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Πενταγώνου έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για τη συμβολή της στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά δεν παρέλειψε να ζητήσει από την Αγκυρα «να κάνει περισσότερα», ιδιαίτερα αναφορικά με τη θωράκιση των συνόρων της με τη Συρία.

Την ένθερμη υποστήριξή της στην πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας προσέφερε η Αγκυρα, στενός σύμμαχος του Ριάντ στη Συρία, όπου και οι δύο σουνιτικές χώρες επιδιώκουν την ανατροπή του Μπασάρ Ασαντ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συμμαχία των 34 κρατών «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και την καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να συνδέσουν την τρομοκρατία με το Ισλάμ». Αντιθέτως, με σκεπτικισμό υποδέχτηκε τη νέα συμμαχία η Μόσχα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ καλωσόρισε μεν την πρωτοβουλία επί της αρχής, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Επιφυλακτική, παρά την κατ’ αρχήν θετική τοποθέτησή της, εμφανίστηκε και η Γερμανία. «Πιστεύω ότι είναι σωστό η αντιπολίτευση (στον Ασαντ) να ενώνεται, αλλά χρειάζεται, και αυτό είναι ουσιώδες, αυτή η κίνηση να εντάσσεται στην ειρηνευτική διαδικασία της Βιέννης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις χώρες που μάχονται εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους” – ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, αλλά και Ιράν και Κίνα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο εσωτερικό της Συρίας, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμού αγοράς καυσίμων στο χωριό Μααρέτ αλ Νασάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το χωριό ελέγχεται από το «Ισλαμικό Κράτος», το οποίο εξασφαλίζει πηγές χρηματοδότησης μέσω του λαθρεμπορίου συριακού πετρελαίου και παραγώγων του. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ρώσοι βομβαρδίζουν στόχους που συνδέονται με το πετρελαϊκό κύκλωμα των τζιχαντιστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή