Πυρ ομαδόν κρατών-μελών κατά της Αυστρίας

Πυρ ομαδόν κρατών-μελών κατά της Αυστρίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πυρά των περισσότερων κρατών-μελών της Ε.Ε. στράφηκαν χθες, πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εναντίον της Αυστρίας και του καγκελάριου Φάιμαν, ο οποίος ανήγγειλε την Τετάρτη ότι θα βάλει όριο στο πόσοι πρόσφυγες μπορούν να αιτηθούν άσυλο στην Αυστρία. Αυτή η κίνηση αιφνιδίασε μία σειρά από κράτη-μέλη και κυρίως τη Γερμανία και την κ. Μέρκελ που κάνει προσπάθειες να βρεθεί μία λύση που θα περιορίσει τις προσφυγικές ροές μέσα από συνεργασία με την Τουρκία και όχι με κλείσιμο των συνόρων.

Η απόφαση της Βιέννης θέτει όριο 80 ανθρώπων ημερησίως που θα επιτρέπεται να κάνουν αίτηση για άσυλο στην Αυστρία και όριο 3.200 που θα επιτρέπεται να περνούν τράνζιτ από το αυστριακό έδαφος ημερησίως. Η απόφαση έχει προκαλέσει φόβους σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, καθώς μπορεί μελλοντικά οι χιλιάδες μετανάστες να βρεθούν παγιδευμένοι σε ελληνικό έδαφος, αφού όλες οι χώρες του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων θα υποχρεωθούν να κλείνουν και αυτές με τη σειρά τους τα σύνορα μέχρι τα Σκόπια. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε νέες εντάσεις εντός της Ε.Ε., λένε Ευρωπαίοι παράγοντες, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση των συζητήσεων εντός της συνόδου, και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ επικριτικός κατά των αυστριακών κινήσεων.

Επιστολή στην Αυστριακή ΥΠΕΣ

Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε σχετική επιστολή στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, καλώντας την «να επανεξετάσει τα μονομερή μέτρα που θα λάβει», όπως τονίζεται στην επιστολή που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Αμφότερες οι αποφάσεις της Αυστρίας είναι παράνομες, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Φάιμαν όμως, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε πως «οποιοδήποτε νομικό θέμα θα απαντηθεί από τους δικηγόρους». Δεν είναι τυχαίο ότι τον Απρίλιο διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εξηγούν τη στάση του Αυστριακού καγκελάριου ως μία προσπάθεια να εξυπηρετήσει τα δικά του πολιτικά συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή