Μέρκελ: Η προσφυγική κρίση απειλεί το ευρώ

Μέρκελ: Η προσφυγική κρίση απειλεί το ευρώ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην προειδοποίηση ότι η διαμάχη για τους πρόσφυγες συνιστά απειλή για το ευρώ προέβη χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Αν διαλυθούμε ξανά σε μικρότερες χώρες, ένα κοινό νόμισμα θα είναι πολύ δύσκολο», τόνισε η καγκελάριος κατά την ομιλία της το βράδυ της Δευτέρας ενώπιον στελεχών του κόμματός της στην Εσση και προσέθεσε: «Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με ορισμένες χώρες να τραβούν τον δικό τους δρόμο εις βάρος μιας άλλης χώρας, όπως η Ελλάδα, αυτός δεν είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος». Χαρακτήρισε δε κρίσιμη τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα και, σύμφωνα με το Bloomberg, προειδοποίησε άλλες χώρες της Ενωσης να μην επιτρέψουν να υπάρξει «χάος» σε μια χώρα που ήδη «έχει πολλά προβλήματα», σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη συνάντησή της χθες με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει η Γερμανία τα σύνορά της για μαζική εισδοχή προσφύγων, όπως είχε κάνει το Σεπτέμβριο, εκτονώνοντας τον συνωστισμό που επικρατούσε στη Βουδαπέστη. «Οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να πουν “θέλω άσυλο σε μία συγκεκριμένη χώρα της Ε.Ε.“. Υπάρχουν και στην Ελλάδα δυνατότητες διανυκτέρευσης. Οι πρόσφυγες πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν». Η Μέρκελ και ο Ορέσκοβιτς αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να αλλάξουν διαδρομή οι πρόσφυγες, μετά το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ο Κροάτης ηγέτης δήλωσε ότι ο στρατός και η αστυνομία της χώρας του βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χαραχθεί νέος διάδρομος μέσω Κροατίας.

Το ενδεχόμενο νέων διαδρόμων («από τη Μαύρη Θάλασσα, από το Ιόνιο ή από ανατολικά») αναφέρθηκε και σε έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Αυστρίας, την οποία επικαλείται η λαϊκής κυκλοφορίας εφημερίδα «Κρόνε». Η έκθεση χαρακτηρίζει «πιθανό» να φθάσει φέτος στην Αυστρία παρόμοιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών με τα περυσινά επίπεδα, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. «Ακόμη και αν η καγκελάριος Μέρκελ λέει ότι θα πάρει όλους όσοι ζητούν άσυλο, η Βαυαρία δεν επιτρέπει κάθε μέρα πάνω από 3.000 εισόδους. Αυτό σημαίνει ότι ώς το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε 500.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Αυστρία, εφόσον υπάρχει συνωστισμός στις μεταναστευτικές γραμμές προς Γερμανία. Η Αυστρία δεν θα γίνει προθάλαμος αναμονής για τη Γερμανία», δήλωσε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Ε.Ε. έχει εναποθέσει τις προσδοκίες της σε μια συμφωνία με την Τουρκία για τη μαζική επανεισδοχή προσφύγων από την Ελλάδα. Η Τουρκία, όμως, δεν δέχεται επανεισδοχές αν δεν έχει λειτουργήσει πρώτα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη. Αύριο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα μεταβεί στην Αγκυρα για μία ακόμη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ενόψει της ευρωτουρκικής συνόδου της προσεχούς Δευτέρας. Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, πάντως, η έκθεση των αυστριακών υπηρεσιών αναφέρει ότι η Αγκυρα «δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη ως προς τη μείωση της εξόδου μεταναστών».

Η Αγκελα Μέρκελ εμφανίζεται διατεθειμένη να υποδεχθεί και άλλους πρόσφυγες, πέρα από το 1,1 εκατομμύριο που έφθασε στη Γερμανία πέρυσι, αλλά στο ζήτημα αυτό το Βερολίνο βρίσκεται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό σύμμαχό του, το Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποδεχθεί πάνω από 30.000 άτομα μέσα από τις διαδικασίες μετεγκατάστασης, ενώ χθες στο Καλαί συνεχίστηκε η κατεδάφιση της «ζούγκλας», του καταυλισμού ανθρώπων που αναζητούσαν καθημερινά τρόπους να μεταβούν στη Μεγάλη Βρετανία. Χθες δεν υπήρξαν επεισόδια, εκτός από τις περιπτώσεις δύο προσφύγων που είχαν σκαρφαλώσει στη στέγη παραπήγματος και δεν δέχονταν να κατέβουν για να μην συνεχιστεί η κατεδάφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή