Εξηγήσεις Κάμερον στη Βουλή

Εξηγήσεις Κάμερον στη Βουλή

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον προσπάθησε χθες να περιορίσει τη ζημιά στην αξιοπιστία του από τις αποκαλύψεις για την οικογενειακή περιουσία σε φορολογικούς «παραδείσους», σε μια φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι υιοθετεί πολιτική υπέρ των ανώτερων στρωμάτων και εκτίμησε ότι πολλές από τις περικοπές δαπανών της τελευταίας πενταετίας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι πλούσιοι πλήρωναν τον φόρο που τους αναλογεί.

Ενώ στη Βρετανία οι αξιωματούχοι δίνουν σωρηδόν τις φορολογικές δηλώσεις τους στη δημοσιότητα, η χώρα που φαίνεται ότι άντλησε με αστραπιαία ταχύτητα συμπεράσματα από τη δημοσίευση των Panama Papers είναι ο Καναδάς. Ποια είναι τα συμπεράσματα αυτά; Οτι δεν υπάρχουν αρκετοί εφοριακοί επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Η χώρα ανακοίνωσε χθες ότι προσλαμβάνει 100 νέους υπαλλήλους για να ερευνήσει μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών σε φορολογικούς «παραδείσους», ευελπιστώντας ότι έτσι θα εισπράξει φόρους ύψους 2,6 δισ. καναδικών δολαρίων. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν από 350 ιδιώτες και 400 εταιρείες που μετέφεραν ποσά στον βρετανικό φορολογικό «παράδεισο» της Νήσου Μαν και θα επεκταθούν σε τρεις ακόμη φορολογικούς «παραδείσους».

Αντιστοίχως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε χθες ότι θα διώκονται ποινικά εταιρείες των οποίων υπάλληλοι διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Θα ήταν σημαντικό βήμα για την ανάκτηση διαφυγόντων κερδών του βρετανικού δημοσίου – με τη διαφορά ότι πολλές από τις εταιρικές κατασκευές που αποκάλυψαν τα Panama Papers δεν εμπίπτουν στην (παράνομη) φοροδιαφυγή αλλά στη (νόμιμη) φοροαποφυγή.

«Δεν νομίζω ότι έχετε κατανοήσει πλήρως πόση οργή υπάρχει», είπε χθες ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δύο ημέρες αφότου διαδηλωτές συνέρρευσαν έξω από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ζητώντας φορολογική δικαιοσύνη.

Το 2013, ο Κάμερον είχε επέμβει προσωπικά με επιστολή στον τότε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ζητώντας να έχουν τα τραστ διαφορετική μεταχείριση από τις εταιρείες στους κανόνες για το «ξέπλυμα» χρήματος. Ο Κόρμπιν ρώτησε χθες τον Κάμερον αν η Βρετανία θα σταματήσει να μπλοκάρει τα σχέδια της Κομισιόν για μαύρη λίστα φορολογικών «παραδείσων».

Κανόνες της Κομισιόν

Οι ακτιβιστές που ασχολούνται με τη φορολογική διαφάνεια χαρακτηρίζουν τα σχέδια αυτά ανεπαρκή. Απαντώντας στα Panama Papers, η Κομισιόν θα προτείνει σήμερα κανόνες που θα υποχρεώνουν τις εταιρείες να αναφέρουν τις δραστηριότητες θυγατρικών τους σε φορολογικούς «παραδείσους». Ωστόσο, η νομοθεσία αυτή προσκρούει στις διαφωνίες ως προς το τι συνιστά φορολογικό «παράδεισο». «Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι τα κράτη-μέλη κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσουν ή θα εμποδίσουν τη διαδικασία κατάρτισης λίστας φορολογικών “παραδείσων”», είπε ο Φλόριαν Ελ της οργάνωσης Οξφαμ. «Φαίνεται ότι οι προτάσεις της Κομισιόν δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά και συνεχίζουν να μην προσφέρουν λύση που να οδηγεί σε πραγματική φορολογική διαφάνεια».

Την Κυριακή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε σχέδιο 10 σημείων για την καταπολέμηση των φορολογικών «παραδείσων», ζητώντας να υπάρξει ενοποιημένη λίστα τους υπό τη σκέπη του ΟΟΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή