Παρακάμπτει τη Βουλή η γαλλική κυβέρνηση

Παρακάμπτει τη Βουλή η γαλλική κυβέρνηση

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στη «λύση» των προεδρικών διαταγμάτων θα καταφύγει η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση. Σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει το άρθρο του Συντάγματος 49-3, που προβλέπει την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και είχε χρησιμοποιηθεί και το 2015 για να περάσει ο νόμος Μακρόν για τις επιχειρήσεις.

Οι συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση για τον νόμο Κομρί, όπως ονομάστηκε το νομοθέτημα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και το οποίο έχει προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις και εκτεταμένες κινητοποιήσεις, έδειξαν ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαφωνούσαν με το κείμενο και τις 5.000 τροπολογίες, που αυτό περιέχει.

Η πρώην υπουργός Ορελί Φιλιπετί είχε χαρακτηρίσει το κείμενο «σουρεαλιστικό», με τις περισσότερες εσωκομματικές διαφωνίες να εστιάζονται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου. Το άρθρο 2 επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ορίζουν μονομερώς τις ώρες εργασίας. Αν ο εργοδότης συμφωνεί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, θα μπορεί να παραβιάζει κατά το δοκούν τα ωράρια του κλάδου. Παράλληλα, οι υπερωρίες από 25% του ημερομισθίου θα μπορούν να περιοριστούν στο 10%, εφόσον ο εκπρόσωπος των εργαζομένων έχει συμφωνήσει σε αυτό.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO, Ζαν-Κλοντ Μαγί, έκανε λόγο για νέο κύμα δυναμικών κινητοποιήσεων κατά του «εργατοκτόνου» νόμου, όπως τον χαρακτήρισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή