Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Ανησυχητικές οι συνθήκες ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα

Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Ανησυχητικές οι συνθήκες ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των προσφύγων καλεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, την Ελλάδα , με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.

Η Υπατη Αρμοστεία φαίνεται να ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και απευθύνει έκκληση να βρεθούν εναλλακτικές  

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση πρόσφυγες σε ορισμένους χώρους στην Ελλάδα ζουν στριμωγμένοι, σε «συνθήκες που υπολείπονται των προδιαγραφών», σε «παραμελημένες αποθήκες και εργοστάσια» που δεν αερίζονται σωστά, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, τουαλέτες και ντους, υποστήριξε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές, με την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βρουν γρήγορα καλύτερες εναλλακτικές επιλογές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ.

Από την πλευρά του το συντονιστικό όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης απάντησε με ανακοίνωση, στην οποία εκφράζεται η εκπληξη που προξενεί «η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ένα 24ωρο μετά την επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης.», θεωρώντας πως προσπερνά ένα σημαντικό και  θετικό γεγονός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου, 

«Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ένα 24ωρο μετά την επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. Μια επιχείρηση που χαιρετίσθηκε θερμά από την ελληνική κοινή γνώμη, από ελληνικούς και ξένους θεσμούς και πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήρη απουσία βίας.

Μια επιχείρηση που έλαβε χώρα μετά από συντονισμένη κινητοποίηση τριών Υπουργείων της ελληνικής Κυβέρνησης και πολυήμερη δουλειά δεκάδων ανθρώπων, με τη συμμετοχή συμπατριωτών μεταναστών και προσφύγων από τις κοινότητές τους στην Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την ανακοίνωσή της, το σημαντικό αυτό θετικό γεγονός δείχνει να το προσπερνά. Η αναφορά της σε αυτό περιορίζεται στο ότι «συμφωνεί ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην Ειδομένη» και επικεντρώνεται στο ότι «ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας».

Οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές. Στην προσπάθεια αυτή, που ήδη λαμβάνει χώρα σε όλες τις νέες δομές της επικράτειας, ευελπιστούμε να έχουμε ενεργό σύμμαχο μας, μεταξύ άλλων, έναν διεθνή οργανισμό σαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Άλλωστε, η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει ήδη αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζεται στη σημαντική συνεισφορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Τη σημαντική αυτή χρηματοδότηση την έχει λάβει όχι για να απευθύνει εκκλήσεις για τον «άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες», αλλά για να τους δημιουργεί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την έκφραση ανησυχίας από μέρους της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά πρωτίστως αναμένουμε συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις, που θα λάβει και την ευθύνη υλοποίησής τους. Η επιδίωξη όλων μας άλλωστε είναι κοινή και αφορά στη συνεχή βελτίωση των δομών αυτών, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης.

Θεωρούμε, λοιπόν, την έστω και άκομψα διατυπωμένη ανακοίνωσή της σαν μια κατάθεση διάθεσης ώστε ουσιαστικά, πρακτικά και υπό συνθήκες επείγοντος, να βοηθήσει και να διαδραματίσει τον ρόλο της, αξιοποιώντας τα κονδύλια που έχει ήδη λάβει, προς όφελος της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον, οι πάντα χρήσιμες «Ανακοινώσεις Τύπου» να συνοδεύονται και από την περαιτέρω υλοποίηση δράσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την καλύτερη συνεργασία και την από κοινού δημιουργία ενός πλαισίου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα θα αντιμετωπίζονται με τις καλύτερες δυνατές πρακτικές λύσεις.

Στην προσπάθεια αυτή, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε συνοδοιπόρο έναν σημαντικό οργανισμό όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Περιμένουμε τις προτάσεις της και την άμεση υλοποίησή τους στα πλαίσια των υποχρεώσεων τους, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης. Εντέλει, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πάντα ένα πρακτικό και επείγον ζήτημα.»

Η κριτική

Κριτική στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία δήλωσε νωρίτερα σήμερα την ανησυχία της για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, ασκεί με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση «όχι για να απευθύνει εκκλήσεις για τον "άμεσο εντοπισμό και την δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες", αλλά για να τους δημιουργεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση».

«Χαιρετίζουμε την έκφραση ανησυχίας από μέρους της Ύπατης Αρμοστείας», συνεχίζει, «αλλά πρωτίστως αναμένουμε συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις, που θα λάβει και την ευθύνη υλοποίησής τους».

Επίσης, το συντονιστικό παραδέχεται ότι οι ελλείψεις στα έκτακτα κέντρα φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους, αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή