Στο ΣτΕ το βελτιωμένο σχέδιο επένδυσης για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Στο ΣτΕ το βελτιωμένο σχέδιο επένδυσης για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανακατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, η έγκριση του οποίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Το περασμένο έτος είχε και πάλι κατατεθεί το εν λόγω σχέδιο για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ, αλλά τον Μάρτιο του 2015 το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το έκρινε μη νόμιμο.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με γνωμοδότησή του έκρινε μη νόμιμες βασικές διατάξεις του Διατάγματος όπως η δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών («καμπάνες»), η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κ.ά. Επίσης, είχε επισημάνει ότι απαγορεύεται η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος. Το επανακατατεθέν Διάταγμα αφορά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, όπως και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ. Σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η επίμαχη έκταση έχει συνολική επιφάνεια 301.864,99 τ.μ. και χωρίζεται σε ζώνες εκ των οποίων στην κάθε μια από αυτές καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις. Το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, μέχρι 15 αυτοτελών πολυτελών κατοικιών, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, σνακ – μπαρ, καταστημάτων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά. Επίσης προβλέπει ότι οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης υπογειοποιούνται και φυτεύονται. Ακόμη, για τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα που υπάρχει μέσα στην έκταση προβλέπεται η κατασκευή ειδικής εισόδου επισκεπτών στον αρχαιολογικό αυτό χώρο. Η νομοτεχνική επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος θα γίνει σε σχηματισμό Ολομέλειας του ΣτΕ και όχι από το Ε΄ Τμήμα όπως έγινε το περασμένο έτος.

Αν εξελιχθεί ομαλώς η διαδικασία και υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, ιδιοκτήτριας εταιρείας του Αστέρα Βουλιαγμένης. Παράλληλα, θα προχωρήσει και η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ετσι, η πλειοδότρια εταιρεία Jermyn Street Real Estate Fund IV LP θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ για το περίπου 90% των μετοχών της Αστήρ που έχει συγκεντρωμένο η Εθνική Τράπεζα. Από αυτά, περίπου 95 εκατ. ευρώ θα λάβει και το ΤΑΙΠΕΔ που έχει δικαιώματα ψιλής κυριότητας σε μέρος της έκτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή