Τα ανοικτά μέτωπα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Τα ανοικτά μέτωπα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς των αποκρατικοποιήσεων για την κυβέρνηση, καθώς οι μεγάλες «ηχηρές συμφωνίες» σαν αυτές για τον ΟΛΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Ελληνικό όχι μόνο αποτελούν δρομολογημένες από καιρό παραχωρήσεις αλλά έχουν ακόμα πλήθος εκκρεμοτήτων που θα κληθεί να κλείσει. Παράλληλα η διπλή πρόκληση της προκήρυξης νέων διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ και της ενεργοποίησης του νέου υπερταμείου πρέπει να περάσουν από το χαρτί στην πράξη. Και αυτό όχι μόνον γιατί η πίεση από τους δανειστές είναι εντονότατη αλλά και γιατί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι η μία από τις δύο μόνον οδούς από τις οποίες μπορεί να έλθουν άμεσες ξένες επενδύσεις σχετικά γρήγορα – η άλλη είναι αυτή των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Πολλές εκκρεμότητες

Επιπλέον, όχι μόνον πρέπει να ευοδωθεί μία σειρά εν εξελίξει διαγωνισμών όπως αυτοί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε λίγες μέρες και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, για τους οποίους αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στις 20 Ιουνίου και τέλη Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αλλά και να καταλήξουν επιτυχώς άλλες εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτή για τον ΔΕΣΦΑ. Ομως μεγάλα ζητήματα πολιτικών και όχι μόνον ισορροπιών ανακύπτουν και από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη περίοδο. Κατά χρονική προτεραιότητα είναι η πώληση του 5% του ΟΤΕ, η πώληση του 17% της ΔΕΗ, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και κατόπιν η πώληση του 30%, η 35ετής παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και η αξιοποίηση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων. Το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει, επίσης, με την πρόσληψη συμβούλων, η διαδικασία για την πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ.

Ομως και μόνον το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων σε περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ, Αφάντου, Αστέρα προϋποθέτει μεγάλο αριθμό όχι μόνον υπουργικών αποφάσεων και νομοθετημάτων αλλά και άριστο συντονισμό μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και ενίοτε εγκρίσεις αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών. Αν και το ΤΑΙΠΕΔ έχει εξασφαλίσει την αυτονομία του υπό την ομπρέλα του νέου υπερταμείου και την έγκριση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που προαναφέρθηκε, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα μπορέσει να λειτουργήσει η κυβέρνηση ως καλοκουρδισμένος μηχανισμός ως απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθούν εγκαίρως οι στόχοι των εσόδων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό.

Εσοδα από ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμένο με την είσπραξη 5,8 δισ. ευρώ από φέτος έως και το 2018. Αυτό το ποσό κατανέμεται σε 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. για το 2017 και 1,1 δισ. για το 2018.

Εάν κλείσει η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar και άλλους επενδυτές, αναμένονται 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 188 προορίζονται για το ΤΑΙΠΕΔ και τα 212 για τα ΕΛΠΕ. Ομως ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της Socar και τρίτων επενδυτών για την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου μετοχών, ώστε η συναλλαγή να εγκριθεί από τη Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Ακόμα 1,234 δισ. ευρώ αναμένονται από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία μετά την πρόσφατη κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή προχωρά ταχύτερα. Από τον ΟΛΠ αναμένονται τα πρώτα 280,5 εκατ. ευρώ της Cosco για το 51% φέτος (τα υπόλοιπα 88 εκατ. για το εναπομείναν 16% θα καταβληθούν μεσοπρόθεσμα) και αφού ψηφιστεί από τη Βουλή η σύμβαση, πιθανότατα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Από την παραχώρηση του Ελληνικού μπορεί να εισπραχθεί η πρώτη δόση 300 εκατ. ευρώ του συνολικού εφάπαξ τιμήματος από το υπό τη Lamda Development επενδυτικό σχήμα, εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να τρέξει την έγκριση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και τον διαγωνισμό για την άδεια καζίνο έως τις 14 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία. Ποσό 95 εκατ. ευρώ αναμένει να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης (άλλα 305 εκατ. θα πάνε στην Εθνική Τράπεζα), αφού όμως προχωρήσει η έγκριση από το ΣτΕ του νέου ΕΣΧΑΔΑ και ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου με εισφορά εις είδος υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ενοποιηθεί το ακίνητο που παραχωρείται. Εντός του 2016 φιλοδοξεί το ΤΑΙΠΕΔ να εγγράψει έσοδα άλλων 42,1 εκατ. ευρώ από τις δύο παραχωρήσεις στην Αφάντου, αλλά τα προβλήματα ειδικά για το νότιο ακίνητο είναι μεγάλα και απαιτείται η στενή συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τον επενδυτή για να μη ναυαγήσει η προσπάθεια. Πολύ πιο σύντομα, ίσως και εντός Ιουνίου, αναμένεται η πρώτη δόση από τα 23 εκατ. ευρώ που δίνει η NCH Capital για την Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Η σχετική σύμβαση υπογράφεται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε καλό δρόμο είναι και η καταβολή των 16 εκατ. ευρώ για το ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο. Αγνωστο είναι το ποσό που ενδέχεται να εισπραχθεί από τους διαγωνισμούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ, οι δεσμευτικές προσφορές για τους οποίους έχουν προσδιοριστεί για τις 20 και τις 22 Ιουνίου, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή