Πρόκριση Γαλλίας, έκπληξη η Σλοβακία

Πρόκριση Γαλλίας, έκπληξη η Σλοβακία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Πύργο του Αϊφελ έπεσε ξανά η Γαλλία, αλλά όχι μόνο στάθηκε όρθια, βρήκε και γεμάτο πορτοφόλι!

Οπως και στην πρεμιέρα κόντρα στη Ρουμανία, έτσι και χθες απέναντι στην ψυχωμένη Αλβανία, οι διοργανωτές χρειάστηκαν μπόλικη τύχη και δύο γκολ στο φινάλε για να νικήσουν 2-0 και να γίνουν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκριση στη φάση των «16».

Οι Γάλλοι έδειξαν ξανά χτυπητές αδυναμίες και τα χρειάστηκαν απέναντι στην καλοστημένη άμυνα των Αλβανών, οι οποίοι στάθηκαν ανταγωνιστικοί για 60 λεπτά και μόνο στο τελευταίο ημίωρο ταμπουρώθηκαν. Τα κατάφεραν για 90 λεπτά, μέχρι να νικηθούν από τον (προερχόμενο από τον πάγκο) Γκριεζμάν, που λύτρωσε τους Γάλλους με κεφαλιά ακριβώς στο 90΄. Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε στο 96΄ ο Παγιέτ, αλλά αυτό το «καθαρό» 2-0 δεν λέει όλη την αλήθεια. Η Αλβανία είχε δοκάρι στο 52΄ με τον Μεμουσάι, ενώ δοκάρι είχαν και οι Γάλλοι με τον Ζιρού στο 69΄.

Προς «16» οι Ελβετοί

Στην κόψη του ξυραφιού έμεινε ώς το τέλος και το άλλο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής του α΄ ομίλου, όπου Ελβετία και Ρουμανία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 παρότι είχαν και οι δύο ευκαιρίες για να νικήσουν. Αν και οι Ελβετοί έκαναν πολύ καλό ξεκίνημα και είχαν τεράστιες ευκαιρίες, με τον Σεφέροβιτς στο 7΄ (σουτ μόλις άουτ) και στο 16΄ (τετ α τετ, απέκρουσε ο Ταταρουσάνου), οι Ρουμάνοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ, με πέναλτι (παρατεταμένο τράβηγμα φανέλας) που κέρδισε ο Στάνκου από τον Λιχτστάινερ και εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος στο 17΄. Ηταν το δεύτερο πέναλτι για τη Ρουμανία σ’ αυτό το Euro και τέταρτο συνολικά σε τελική φάση (3η στη σχετική κατάταξη), με τον Στάνκου να γίνεται μόλις ο τρίτος παίκτης που ευστοχεί σε δύο πέναλτι στην ίδια διοργάνωση.

Οι Ελβετοί συνέχισαν να έχουν μεγάλη κατοχή μπάλας και να πιέζουν, οι Ρουμάνοι, όμως, άγγιξαν ξανά το γκολ, πρώτα με τον Κίπτσιου στο 25΄ και μετά με το δοκάρι του Σαπουνάρου στο 28΄. Το ίδιο έκαναν και σε άλλες 2-3 περιπτώσεις στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, φάσεις που αφύπνισαν τους Ελβετούς, οι οποίοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 57΄ με ένα υπέροχο διαγώνιο σουτ του Μεχμέντι. Το ματς έγινε πολύ σκληρό στη συνέχεια, με ένταση, καλό ρυθμό, αλλά λιγοστές ευκαιρίες. Η ισοπαλία είναι μισή πρόκριση για τους Ελβετούς, ενώ οι Ρουμάνοι θέλουν μόνο νίκη κόντρα στην Αλβανία.

Στο πρώτο ματς της ημέρας και της 2ης αγωνιστικής, η Σλοβακία νίκησε τη Ρωσία 2-1 και έβαλε… μπουρλότο στον β΄ όμιλο, δείχνοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά μετά την ήττα-σοκ της πρεμιέρας από την Ουαλλία. Οι Ρώσοι είχαν τον έλεγχο μέχρι τα μέσα του α΄ ημιχρόνου, έχασαν δύο καλές ευκαιρίες με τον Τζιούμπα στο 23΄ και τον Σμολόβ στο 28΄, αλλά υπέφεραν από τις φαρμακερές αντεπιθέσεις των Σλοβάκων, μία εκ των οποίων έφερε ένα υπέροχο γκολ του Βάις στο 32΄ και άλλη μία ένα (ακόμη πιο όμορφο) γκολ του Χάμσικ, με καταπληκτικό διαγώνιο σουτ στο 45΄. Σοκαρισμένοι οι Ρώσοι, άργησαν πολύ να αντιδράσουν και κινδύνευσαν ακόμα και με τρίτο γκολ στο 54΄, όταν ο Ακινφέεφ εξουδετέρωσε με διπλή προσπάθεια το σουτ του Μακ. Η πίεση της Ρωσίας άρχισε να εντείνεται στο τελευταίο ημίωρο και έγινε ασφυκτική μετά το γκολ του Γλουσακόφ με κεφαλιά στο 80΄. Οι Σλοβάκοι γύρισαν όλοι πίσω, αντέδρασαν αρκετές φορές πανικόβλητα, αλλά κράτησαν τελικά τη νίκη που τους δίνει μεγάλες ελπίδες πρόκρισης. Για τους Ρώσους, το ματς με την Ουαλλία είναι πλέον «τελικός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή