Εκταμιεύθηκε η δόση των 7,5 δισ. ευρώ από τον ΕSM

Εκταμιεύθηκε η δόση των 7,5 δισ. ευρώ από τον ΕSM

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ εκταμίευσε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του πρώτου ελέγχου. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλ. Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη στήριξη των εταίρων της όσο η ίδια εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο. Αμέσως μετά, ο κ. Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τα υπόλοιπα την αποπληρωμή του χρέους. Να σημειωθεί ότι τα 7,5 δισ. ευρώ κατατέθηκαν σε δύο ειδικούς λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους και την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τους προμηθευτές του.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι διαβεβαίωσε «τον υπουργό κ. Τσακαλώτο ότι ο ESM θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα να αποκτήσει όλα αυτά (σ.σ.: ανταγωνιστικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας), με την παροχή δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, όσο η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις». Μάλιστα, χαρακτήρισε τον ESM ως μακροπρόθεσμο εταίρο, καθώς είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας (πλέον έχει δανείσει 170,7 δισ. ευρώ) και στο πλαίσιο αυτό θέλει η Ελλάδα να επιτύχει. Ανέφερε δε πως το επιτόκιο που χρεώνει ο ESM για τα εν λόγω δάνεια είναι σήμερα 0,8% και η διάρκεια των δανείων του είναι τα 32 χρόνια. «Μπορεί κανείς να κάνει έναν υπολογισμό που βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός εξοικονομεί κάθε χρόνο 8 δισ. ευρώ, λόγω αυτών των ευνοϊκών όρων που συνοδεύουν τα δάνειά μας», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αναφορικά με το θέμα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο επικεφαλής του ESM ήταν σαφής: «Υπενθυμίσω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι κάτι που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής πέρυσι τον Ιούλιο και στο Eurogroup του Αυγούστου, σε επίπεδο επικεφαλής κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσίπρα, και κατόπιν και στο Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο, οπότε αυτό έχει συμφωνηθεί». Και προσέθεσε πως «δεν ήταν πολύ σαφές για πόσο θα ισχύει το πλεόνασμα 3,5%, αλλά σίγουρα για πάνω από ένα χρόνο».

Από τη μεριά του, ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον κ. Ρέγκλινγκ για τη συμβολή του στις διαβουλεύσεις και υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή «έχουμε δύο παράλληλες διαδικασίες μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση. Μία για το χρέος και μία για τα προαπαιτούμενα. Και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο διαδικασίες με επιτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT