ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Tέλος Ιουλίου η συζήτηση για εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη συνάντηση που θα έχουν στις 29 Ιουλίου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να γίνει, όπως δήλωσε ο δεύτερος, μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τα σημαντικά -εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις- κεφάλαια του Κυπριακού.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διευκρίνισε ότι χωρίς να συζητηθεί το εδαφικό πολυδιάστατα, δεν πρόκειται να συζητηθούν ονόματα τοποθεσιών, χάρτες και ποσοστό. «Σε αυτό το ζήτημα είμαστε πολύ ευαίσθητοι», σημείωσε.

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και αν είναι δυνατόν μέσα στο 2016, αρκεί, όπως είπε, «να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες κανενός, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα δικαιώματα του άλλου».

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα ιθαγένειας και βασικών ελευθεριών. Σε ερώτηση για το θέμα των εποίκων ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι έχει καθοριστεί ποιοι θα δικαιούνται κυπριακής ιθαγένειας.

Για την γενικότερη πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος σε ένα αριθμό κεφαλαίων και επιφυλακτικός σε κάποια άλλα σημαντικά θέματα, στα οποία, επεσήμανε, «υπάρχουν και βασικές διαφορές».

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ