Ομπάμα, το… βαρύ πυροβολικό

Ομπάμα, το… βαρύ πυροβολικό

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βαρύ πυροβολικό που ακούει στο όνομα Μπαράκ Ομπάμα επιστρατεύει η Χίλαρι Κλίντον την τελευταία εβδομάδα του εκλογικού αγώνα, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το προβάδισμά της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ να μειώνεται, ανησυχώντας τις διεθνείς χρηματαγορές.

Με τις θετικές γνώμες για την προσωπικότητά του να κυμαίνονται γύρω από το 54%, ο Μπ. Ομπάμα θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους μεταπολεμικούς προέδρους των ΗΠΑ, ενώ Κλίντον και Τραμπ συνιστούν το δίδυμο των υποψηφίων με τις μεγαλύτερες αντιπάθειες στο εκλογικό σώμα. Η επιστράτευση του Ομπάμα ελπίζεται να γαλβανίσει ιδιαίτερα τους μαύρους, οι οποίοι παραδοσιακά ενισχύουν τους Δημοκρατικούς, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται να προσανατολίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό προς την αποχή, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στη Χ. Κλίντον.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των Δημοκρατικών στο Κολόμπους του Οχάιο, ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους άρρενες ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται, καλώντας τους να αναλογιστούν μήπως ο δισταγμός τους να ψηφίσουν Κλίντον οφείλεται κατά κύριο λόγο σε σεξιστικές προκαταλήψεις. «Υπάρχει λόγος που δεν είχαμε μέχρι τώρα γυναίκα πρόεδρο σ’ αυτή τη χώρα», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης, για να προσθέσει: «Αν επιμένω σ’ αυτό, είναι γιατί η Χίλαρι υπερτερεί καταφανώς απέναντι στο άλλο πρόσωπο», δηλαδή τον Τραμπ.

Αλλάζοντας ατζέντα

Στον σεξισμό του αντιπάλου της επανήλθε, στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα, η υποψήφια των Δημοκρατικών, προσπαθώντας να αλλάξει την ατζέντα της αναμέτρησης, ύστερα από τον αρνητικό γι’ αυτήν θόρυβο που πυροδότησε η νέα έρευνα του FBI για την προβληματική διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της. Σε συγκέντρωση οπαδών της στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, η Χίλαρι Κλίντον συνοδευόταν επί σκηνής από την πρώην Μις Κόσμος, Αλίσια Ματσάδο, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει δημοσίως «Μις Γουρουνίτσα» ειρωνευόμενος τα, κατά την κρίση του, περιττά κιλά της.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ περιόδευσε στις πολιτείες του Ουισκόνσιν και της Πενσυλβάνια, που παραδοσιακά υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, σε μια προσπάθεια να κλονίσει το θεωρητικό προβάδισμα της αντιπάλου του ως προς τον αριθμό των εκλεκτόρων που θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο. Αποφεύγοντας ακρότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επιτέθηκε εναντίον της μεταρρύθμισης Ομπάμα στην κοινωνική ασφάλιση, υποστηρίζοντας ότι απειλεί να καταστρέψει το σύστημα υγείας.

Δεύτερη πρόκληση

Στο μεταξύ, το FBI προκάλεσε δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα την οργή των Δημοκρατικών, που το κατηγορούν για απαράδεκτη παρέμβαση, στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα, κατά της Χίλαρι Κλίντον. Αυτή τη φορά, το FBI έδωσε στη δημοσιότητα ντοκουμέντα που σχετίζονται με την απονομή χάριτος από τον Μπιλ Κλίντον, την τελευταία ημέρα της προεδρίας του, στον φυγόδικο επιχειρηματία και χρηματοδότη των Δημοκρατικών, Μαρκ Ριτς. Η υπηρεσία είχε ανοίξει τότε έρευνα για να διερευνήσει το ενδεχόμενο συναλλαγής μεταξύ του ζεύγους Κλίντον και του Ριτς, αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 2005. Σημειώνεται ότι εκείνος που διεξήγαγε τις έρευνες για την υπόθεση Ριτς- Κλίντον ήταν ο τότε νεαρός εισαγγελέας και σήμερα διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόουμι. Υπό αυτό το πρίσμα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι το FBI και ο διευθυντής του αισθάνθηκαν την ανάγκη να δώσουν στη δημοσιότητα τα ντοκουμέντα αυτής της παλιάς ιστορίας, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

«Χωρίς υπονοούμενα»

Σχολιάζοντας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, την έρευνα του FBI για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι δεν εννοεί να αναμειχθεί στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Πιστεύω όμως ότι υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι, όταν διεξάγουμε έρευνα, δεν λειτουργούμε με υπονοούμενα, με ελλιπείς πληροφορίες και με διαρροές».

Αναφανδόν υπέρ της Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να τάσσεται η Γουόλ Στριτ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης CRP, που ειδικεύεται σε θέματα πολιτικής διαφάνειας, η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει εξασφαλίσει 56 εκατομμύρια δολάρια από στελέχη των χρηματοοικονομικών γραφείων επενδύσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσό που συγκέντρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ περιορίζεται στα 243.000 δολάρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή