ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στην «πλατεία» της Apple

ΠΑΓΩΝΑ ΛΑΨΑΤΗ

Φωτογραφία: Nigel Young/Foster+Partners

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με σεβασμό στην αρχιτεκτoνική ιστορία της πόλης, το γραφείο Foster + Partners πραγματοποίησε την ανακαίνιση του Apple store στο Λονδίνο.

Δίνοντας έμφαση στον δημόσιο χώρο, ο στερεοτυπικός χαρακτήρας ενός κλασικού καταστήματος παραμερίστηκε και το εσωτερικό του σχεδιάστηκε σαν «πλατεία» με 12 ψηλούς φίκους τοποθετημένους σε διάφορα σημεία.

Ο χώρος της «αγοράς» διαθέτει πάγκους, για να μπορεί να καθίσει κανείς, και ένα μεγάλο video wall που προσφέρεται για ομιλίες, μαθήματα φωτογραφίας, μουσικής κ.λπ.

Οι αρχιτέκτονες δεν έκαναν παρεμβάσεις στην πρόσοψη του διατηρητέου κτιρίου του 1898, αφαίρεσαν ωστόσο ένα μέρος από τον ημιώροφο, διπλασιάζοντας έτσι το ύψος της κεντρικής αίθουσας.

Το φυσικό φως εισχωρεί πλέον ανεμπόδιστα σε ολόκληρο το κατάστημα, παρ’ όλα αυτά ανάμεσα στις καινοτόμες τεχνολογίες που υιοθετήθηκαν είναι και τα φωτεινά πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή.

Η πρόσβαση στον επάνω όροφο γίνεται από δύο σκάλες, με μοντέρνα σχεδιαστικά κιγκλιδώματα σκαλισμένα σε πέτρα, σε μια προσπάθεια αρμονικής συνύπαρξης των παλιών στοιχείων του κτιρίου με τα σύγχρονα.

www.fosterandpartners.com

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ