Κυπριακό: Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Γκουτιέρες

Κυπριακό: Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Γκουτιέρες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη διάσκεψη για την Κύπρο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε σύντομο διάστημα, αν και κατέστησε σαφές πως οι δύο πλευρές έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν. Διεμήνυσε την προσήλωσή του στον στόχο της επίλυσης, αποσαφηνίζοντας πως ζητούμενο δεν είναι μια γρήγορη λύση, αλλά «μια λύση που θα είναι συμπαγής και βιώσιμη για την Κύπρο και τον λαό της, η οποία θα πρέπει να περάσει από τα δημοψηφίσματα των δύο κοινοτήτων». Γι’ αυτό συνέστησε υπομονή.

Χαιρέτισε την ηγεσία του προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι χάρη στη δική τους δουλειά το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται η διάσκεψη. Τόνισε ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος στο εδαφικό, στο περιουσιακό και στην εξωτερική πολιτική, και επισήμανε την πολυπλοκότητα των θεμάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν οι διαδικασίες και τα όργανα που θα είναι σε θέση να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, δήλωσε στο BBC ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές», όμως σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιες ιδέες που συζητούνται για μια νέα αντίληψη που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά (θα εντάσσεται) σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα».

Ο γ.γ. ανέφερε πως «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη» και αναγνώρισε ότι δεν πρέπει «να αναμένονται θαύματα», αλλά έσπευσε να τονίσει πως «ο κόσμος σήμερα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και χρειαζόμαστε διακαώς ένα σύμβολο ειρήνης. Ελπίζω η Κύπρος να γίνει αυτό το σύμβολο στην αρχή του νέου έτους».

Εξήγησε πως «ιστορικά, για πρώτη φορά, βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι όχι μόνο οι δύο πρωταγωνιστές, αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις», έκανε λόγο για «εξαιρετικά εποικοδομητική εναρκτήρια συνάντηση, ένα πραγματικό brainstorming, όπου γνωστοποιήσαμε και αναγνωρίσαμε την περιπλοκότητα των προβλημάτων που αφορούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων». Υπογράμμισε πως ρόλος των Ην. Εθνών είναι η στήριξη των δύο κοινοτήτων ώστε να φτάσουν εκεί που πρέπει. «Να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες και είμαστε χαρούμενοι από τη δέσμευση της Ε.Ε. να στηρίξει τη διαδικασία».

Ο κ. Γιούνκερ

Από την πλευρά του, σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διεμήνυσε πως η Ε.Ε. θα έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια και ειδικότερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και σημείωσε: «Αφότου έγινα πρόεδρος της Επιτροπής, έχω ενδιαφερθεί προσωπικά για την επανένωση της Κύπρου. Πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και για τον λόγο αυτό βρίσκομαι σήμερα στη Γενεύη». Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής της Ε.Ε. στη διάσκεψη, συνοδευόμενος από την ύπατη εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά χάριν της ειρήνης πρέπει να το διακινδυνεύσεις. Αυτοί που δεν διακινδυνεύουν τίποτα, παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η συνολική διευθέτηση θα είναι ευεργετική για την Κύπρο και την Ε.Ε., καθώς και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή