Ο Τραμπ ζητεί έρευνα και για τη νοθεία που θεωρεί ότι έγινε

Ο Τραμπ ζητεί έρευνα και για τη νοθεία που θεωρεί ότι έγινε

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξαναγράψει την ιστορία των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου εμφανίζεται αποφασισμένος ο Ντόναλντ Τραμπ, αδυνατώντας να χωνέψει ότι αναδείχθηκε πρόεδρος χάρη στην πλειοψηφία που εξασφάλισε στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, παρότι η αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, απέσπασε 2,9 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από εκείνον, σε πανεθνικό επίπεδο.

Προσφεύγοντας για μία ακόμη φορά στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter, ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει «μια μεγάλη έρευνα για την εκλογική νοθεία», της οποίας υποτίθεται ότι έπεσε θύμα. Αντικείμενο της έρευνας, πάντα σύμφωνα με τον Τραμπ, θα είναι «όσοι είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους δύο πολιτειών, όσοι ενεγράφησαν παράνομα, ακόμη και όσοι περιλαμβάνονταν στους καταλόγους αν και ήταν νεκροί». Το αποτέλεσμα της έρευνας θα οδηγήσει «στη θωράκιση του εκλογικού μας συστήματος», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι δεν εντοπίστηκαν κρούσματα νοθείας, κάτι που δεν έχει άλλωστε συμβεί ποτέ στα πολιτικά χρονικά των ΗΠΑ. Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής, Πολ Ράιαν, είχαν απορρίψει τις αιτιάσεις που διατύπωσε ο Τραμπ ήδη από την προεκλογική περίοδο. Χθες, ο γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, προστέθηκε σε όσους χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις καταγγελίες Τραμπ.

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την εμμονή του νέου προέδρου στον εκνευρισμό του από τα ρεπορτάζ των μίντια που πιστοποιούσαν ότι το πλήθος κατά την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ ήταν αισθητά μικρότερο από εκείνο που είχε συγκεντρώσει ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από οκτώ χρόνια, αλλά και από εκείνο των ακτιβιστών που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον του, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Με τη Μέι

Αύριο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχθεί στην Ουάσιγκτον την Τερέζα Μέι, στην πρώτη επίσημη συνάντηση ξένου ηγέτη με τον νέο πρόεδρο. Προτού αναχωρήσει από το Λονδίνο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Τραμπ τις προοπτικές μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα προτάξει «τα βρετανικά συμφέροντα και τις βρετανικές αξίες».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί τον διάλογο και τη διευθέτηση των διαφορών με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της αρχής της «μιας Κίνας» – αναφορά που παραπέμπει στην έξω από το διπλωματικό πρωτόκολλο επικοινωνία του Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν. Τέλος, η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την υποστήριξη γυναικών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες επιθυμούν πρόσβαση σε υπηρεσίες αμβλώσεων. Τη Δευτέρα, ο Τραμπ έθεσε ως όρο για την παροχή αμερικανικής βοήθειας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού να μην περιλαμβάνουν τις αμβλώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή