Ντάισελμπλουμ: Aδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα

Ντάισελμπλουμ: Aδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο ζήτημα του ΔΝΤ, χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει ζήτημα γι' αυτό το πρόγραμμα» είπε και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του. Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια .

Aναφορικά με το αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες.

Οσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι «πιο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ακόμη ότι «δυο – τρία σημεία παραμένουν ανοικτά» και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

Χρέος

Όσον αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχουν μπει οι κατευθύνσεις στο Eurogroup του Μαΐου και όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικευθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ο Κλάους Ρένγκλιγκ ανέφερε από πλευράς του, ότι έχει ενημερώσει το ΔΝΤ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή