Υπέρ της ανάπτυξης μικρών υδροηλεκτρικών

Υπέρ της ανάπτυξης μικρών υδροηλεκτρικών

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση της ανάπτυξης των μικρών υδροηλεκτρικών έργων κατά προτεραιότητα προτείνει η Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Βουλής, αναγνωρίζοντας ότι είναι η οικονομικότερη και αποδοτικότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη υπεραξία.

Η Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων στην έκθεσή της προς τη Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής προτείνει, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των οικονομικών και άλλων κινήτρων και την άρση των αντιαναπτυξιακών και αντιεπιστημονικών διοικητικών και νομοθετικών εμποδίων που σήμερα γίνονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ΜΥΗΕ, με αλλαγή του νομικού πλαισίου αδειοδότησης, την κωδικοποίηση και την απλοποίηση της αδειοδοτικής νομοθεσίας, καθώς και τη ριζική επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσει τα κριτήρια χωροθέτησης των ΜΥΗΕ. Θεωρεί αναγκαία την έναρξη της διαδικασίας δίκαιης εξέτασης και ανάκλησης από τη ΡΑΕ των αδειών παραγωγής, που λόγω σημαντικών προβλημάτων και περιορισμών είναι αδύνατη η υλοποίησή τους, με σκοπό την άρση της στρέβλωσης που προκύπτει από την εικόνα των εκατοντάδων αδειών παραγωγής που έχουν εκδοθεί έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει ο «μικροϋδροηλεκτρικός» χάρτης της χώρας, να μειωθεί σημαντικά το πλήθος των δεσμευμένων υδατορευμάτων, να αποφορτιστούν περιβαλλοντικά μεγάλες περιοχές της χώρας και να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των φερόμενων προς υλοποίηση έργων.

Την έκθεση της Υποεπιτροπής δημοσιοποίησε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΕΣΜΥΕ), επισημαίνοντας ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή