Τρόμος στο Λονδίνο- 5 νεκροί, τουλάχιστον 40 τραυματίες από επίθεση (ΦΩΤΟ)

Τρόμος στο Λονδίνο- 5 νεκροί, τουλάχιστον 40 τραυματίες από επίθεση (ΦΩΤΟ)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε νεκροί, μεταξύ των οποίων, ένας αστυνομικός και ο δράστης, καθώς και 40 τραυματίες, είναι ο απολογισμός της διπλής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον περίβολο του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας άνδρας, αφού παρέσυρε με αυτοκίνητο πεζούς στη γέφυρα, σκοτώνοντας μια γυναίκα και προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς σε άλλα άτομα, επιτέθηκε στη συνέχεια με μαχαίρι σε αστυνομικό, πριν δεχθεί πυρά, έξω από το Κοινοβούλιο.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έκανε λόγο για «περιστατικό τρομοκρατίας».

Τρόμος στο Λονδίνο- 5 νεκροί, τουλάχιστον 40 τραυματίες από επίθεση (ΦΩΤΟ)-1

Μία γυναίκα ανασύρθηκε από τον ποταμό Τάμεση με σοβαρούς τραυματισμούς.

Τρόμος στο Λονδίνο- 5 νεκροί, τουλάχιστον 40 τραυματίες από επίθεση (ΦΩΤΟ)-2
Τρόμος στο Λονδίνο- 5 νεκροί, τουλάχιστον 40 τραυματίες από επίθεση (ΦΩΤΟ)-3

Tο κτίριο του κοινοβούλιο, το οποίο τέθηκε σε κατάσταση αποκλεισμού και διέκοψε όλες τις εργασίες του, εκκενώθηκε στη συνέχεια.

Τρόμος στο Λονδίνο- 5 νεκροί, τουλάχιστον 40 τραυματίες από επίθεση (ΦΩΤΟ)-4

Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συγκεκριμένα όπως έγραψε στο twitter, είπε: «Εκφράζουμε ακόμα, την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε, σήμερα, στο Λονδίνο. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές Αρχές», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι σκέψεις της πρωθυπουργού και της κυβέρνησης βρίσκονται στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό το φρικιαστικό συμβάν, καθώς και στις οικογένειές τους», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Η Αμπερ Ραντ, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ανέφερε σε μια σύντομη δήλωσή της ότι «η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών» της χώρας. «Ο βρετανικός λαός θα επιδείξει ενότητα και θα συνεργαστεί για να ηττηθούν αυτοί που θέλουν να πλήξουν τις κοινές αξίες μας: τις αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους του δικαίου».

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με την Μέι, «καταδικάζοντας την επίθεση». «Καταδικάζουμε αυτές τις φρικιαστικές πράξεις βίας, και είτε διαπράχθηκαν από πρόσωπα με ψυχολογικά προβλήματα είτε από τρομοκράτες, αυτό δεν έχει καμιά διαφορά για τα θύματα», τόνισε, από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακυρώνει επίσκεψη στη Σκότλαντ Γιάρντ

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ακύρωσε μια επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιάρντ μετά από τη τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο που κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 40, είπε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκινγχαμ χθες.

"Εν όψει των σημερινών γεγονότων, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της βασίλισσας στη Νέα Σκότλαντ Γιάρντ αύριο" (σήμερα, Πέμπτη), είπε ο εκπρόσωπός της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Royal Central χθες, προσθέτοντας ότι "η επίσκεψη θα προγραμματιστεί μια άλλη ημερομηνία".

Μέι: Διεστραμμένη επίθεση

Ντυμένη στα μαύρα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «διεστραμμένη» επίθεση, σε δηλώσεις που έκανε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι δυνάμεις του κακού δεν θα μας διαιρέσουν», τόνισε μιλώντας έπειτα από μια διυπουργική συνεδρίαση κρίσης.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Μέι δήλωσε ωστόσο πως το επίπεδο του συναγερμού για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει σταθερά στο «σοβαρή», το τέταρτο σε μια κλίμακα με πέντε επίπεδα, όπως ισχύει από τον Αύγουστο 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή