Λίο Βαράντκαρ, ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Λίο Βαράντκαρ, ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «μοντέρνος» και «διαφορετικός» – κατά το βρετανικό BBC – Λίο Βαράντκαρ, εξελέγη σήμερα Τετάρτη πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Με 57 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 47 αποχές, το κοινοβούλιο εξέλεξε τον νεώτερο, καθώς ο Λίο Βαράντκαρ είναι μόλις 38 ετών, αλλά και τον πρώτο ομοφυλόφιλο πρωθυπουργό της χώρας.

Απευθυνόμενος στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, ο γιος Ιρλανδής νοσοκόμας και γιατρού από την Ινδία, είπε: «Εκλέχθηκα για να ηγηθώ αλλά υπόσχομαι να υπηρετήσω» και συνέχισε «η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθώ δεν θα είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή», καθώς αυτές οι ιδεολογικές κατευθύνσεις «δεν ανταποκρίνονται στις πολιτικές προκλήσεις του σήμερα» .

Τέλος, ο Βαράντκαρ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και θα γίνει χώρα των ευκαιριών.

Αναλυτικότερα, ο Βαράντκαρ, τον διορισμό του οποίου είχε προτείνει στο κοινοβούλιο ο απερχόμενος πρωθυπουργός Eντα Κένι, κέρδισε τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του κόμματος Φίνε Γκαέλ, ενώ το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Φιάνα Φάιλ τήρησε αποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή