ΚΟΣΜΟΣ

Τα ιδανικά μάρμαρα για τα γλυπτά του Μιχαήλ Αγγέλου

REUTERS

Ενας εργάτης ελέγχει τα πετρώματα, προκειμένου να διαπιστώσει ότι οι εργάτες μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια στο λατομείο του όρους Αλτίσιμο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το 1517 ο Μιχαήλ Αγγελος αναρριχήθηκε στο όρος Αλτίσιμο και βρήκε το μάρμαρο των ονείρων του. Μάλιστα, ο ίδιος πίστευε ότι ήταν πιο πολύτιμο και από αυτό της γειτονικής Καράρα, από όπου είχε προμηθευτεί μάρμαρο για κάποια από τα πιο γνωστά του γλυπτά. Ετσι, με την ευλογία του Πάπα Λέοντα Ι΄ δημιούργησε ένα μονοπάτι από το οποίο θα μπορούσε να προμηθεύεται το μάρμαρο, μεταφέροντάς το μέχρι τη Φλωρεντία όπου επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση της πρόσοψης της εκκλησίας του Αγίου Λαυρεντίου.

Οι αρχές της Φλωρεντίας έδωσαν στον Μιχαήλ Αγγελο το δικαίωμα να πάρει όσο μάρμαρο ήθελε από το Αλτίσιμο προκειμένου να το χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. «Υπάρχει αρκετό μάρμαρο εδώ, που φτάνει μέχρι την Ημέρα της Κρίσης» έγραφε ο διάσημος καλλιτέχνης σε κάποιον σύγχρονό του. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Επειτα από αρκετά χρόνια εργασίας για να δημιουργηθεί το μονοπάτι, ο Πάπας Λέοντας, που καταγόταν από την οικογένεια των Μεδίκων, ζήτησε από τον Μιχαήλ Αγγελο να μην ολοκληρώσει το έργο του και έτσι τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν. Ακόμα και τώρα η εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου δεν έχει πρόσοψη.

Σήμερα, τα λατομεία στο Αλτίσιμο, που έχει ύψος 1.589 μέτρων σφύζουν από ζωή, κάτι που δεν θα τολμούσε να φανταστεί ο Μιχαήλ Αγγελος. Οι νέες τεχνικές που χρησιμοποιούνται έχουν μεταβάλει το τοπίο έτσι ώστε να θυμίζει κυβιστικούς πίνακες, με ανάποδα σκαλοπάτια και δομές που φτιάχνουν ώς τα ουράνια.

Λίγο προτού ξεκινήσουν οι εργασίες εξόρυξης, κάποιοι εργάτες γνωστοί ως «τεκιαρόλι», κρεμιούνται από τις πλαγιές του βουνού και χτυπούν τις πλευρές του προκειμένου να αποκολληθούν οι χαλαροί βράχοι, έτσι ώστε πέφτοντας να μη χτυπήσουν τους εργάτες που εργάζονται από κάτω. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους τρεις αιώνες μετά την εποχή του Μιχαήλ Αγγέλου, τα λατομεία στο ψηλό βουνό εγκαταλείφθηκαν πολλές φορές και μετά ανακαλύφθηκαν εκ νέου.

To 1821, o Mάρκο Μπορίνι, ένας ντόπιος κτηματίας συνεργάστηκε με τον Γάλλο Ζαν-Μπατίστ Αλεξάντρ Ενρό και δημιουργήσαν μια νέα εταιρεία εξόρυξης η οποία παραμένει ενεργή στην περιοχή ακόμα μέχρι σήμερα. Η νέα οικονομική δραστηριότητα έφερε ζωή σε μια οικονομικώς επιβαρυμένη περιοχή, δίνοντας θέσεις εργασίας για εκατοντάδες εργάτες των λατομείων όλων των ειδικοτήτων ακόμα και στους οδηγούς των αμαξιών που χειρίζονταν τα βοηδήλατα αμάξια που μετέφεραν τα πετρώματα.

Τον 19ο αιώνα οι τσάροι της Ρωσίας επέλεξαν το μάρμαρο του Αλτίσιμο για την κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη. Πιο πρόσφατα, το πανέμορφο μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του μεγάλου τεμένους του σεΐχη Ζαγιέντ στο Αμπου Ντάμπι. Το τέμενος άνοιξε τις θύρες του το 2007. Σήμερα, ολόκληρο το βουνό ανήκει στην εταιρεία «Ενρό» στην οποία εργάζονται περίπου 140 άτομα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ