Ο Μακρόν κέρδισε τις καρδιές των Γάλλων επιχειρηματιών

Ο Μακρόν κέρδισε τις καρδιές των Γάλλων επιχειρηματιών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κερδίσει τις καρδιές των επιχειρηματικών κύκλων της Γαλλίας, που περιμένουν ότι θα προωθήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί βιώσιμη η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας. Ο δείκτης Cac 40 του χρηματιστηρίου του Παρισιού έχει καταγράψει κέρδη σχεδόν 6% από την αρχή του έτους, ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Στελέχη όλων των κλάδων, από την τράπεζα Société Générale μέχρι τη βιομηχανία οικοδομικών υλικών Cie de Saint-Gobain, μιλούν για το καλό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μετά την εκλογή του τον Μάιο. Την αποδίδουν κυρίως στην ελπίδα ότι ο Μακρόν θα φέρει τη βιώσιμη ανάπτυξη που δεν κατόρθωσαν να φέρουν οι προκάτοχοί του.

Αν η Γαλλία επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, θα επηρεάσει και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, θα διευρύνει τις δυνατότητες ανάκαμψης όλων των οικονομιών της και θα δώσει ώθηση στον πληθωρισμό. Επί χρόνια, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της παρέμεινε στα μετόπισθεν και άφηνε στη Γερμανία τον ρόλο της ατμομηχανής της ανάπτυξης. Τώρα, η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει για το τρίτο τρίμηνο ανάπτυξη 0,5%. Σε συνέντευξή του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υποσχέθηκε να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη μείωση των δαπανών και των φόρων που «πλήττουν την ανταγωνιστικότητα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του εργατικού δικαίου παρά τις αντιδράσεις.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Φρεντερίκ Ουντεά, διευθύνων σύμβουλος της Société Générale, αναγνώρισε ότι «υπάρχει σαφώς καλύτερη διάθεση στη Γαλλία, ένα υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης». Την ίδια στιγμή, ο Λουντοβίτς Σουμπράν, οικονομολόγος της Euler Hermès στο Παρίσι, προεξοφλεί πως «η δέσμευση του Γάλλου προέδρου ότι θα τηρήσει δημοσιονομική πειθαρχία σημαίνει πως οι φόροι δεν θα αυξηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια». Ο Γάλλος πρόεδρος προτίθεται να προχωρήσει στην απορρύθμιση που έχουν υιοθετήσει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να βελτιώσουν το μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης των οικονομιών τους. Χρειάζεται τη στήριξη και την άποψη των επιχειρηματιών της χώρας, καθώς δεν βασίζεται σε αρκετούς ψηφοφόρους για να μπορεί να παραμείνει ακλόνητος αν γίνει αποδέκτης των παραδοσιακά ισχυρών αντιδράσεων στη Γαλλία. Εχει κατά κάποιον τρόπο ένα πρόσωπο φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, εφόσον υπό την ιδιότητα του στελέχους της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Φρανσουά Ολάντ παραχώρησε στις επιχειρήσεις φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να εφαρμόσει σε μόνιμη βάση τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και να περιορίσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αναλυτές της Natixis, αυτές οι αλλαγές αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία των γαλλικών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις έως και κατά 5%. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Τζέιμι Μουρέι, οικονομολόγου της Bloomberg Intelligence, που επισημαίνει ότι «ο Μακρόν έχει τη σπάνια ευκαιρία να αναβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της γαλλικής οικονομίας, προωθώντας ριζικές μετατροπές που στοχεύουν στο να δώσουν μεγαλύτερη δυναμική στην αγορά εργασίας». Παράλληλα, όμως, είναι ο πρώην τραπεζίτης που δεν ανήκει σε κανένα από τα μεγάλα κόμματα της Γαλλίας και δεν είχε εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα ποτέ πριν από την ανάδειξή του σε νικητή μιας εκλογικής αναμέτρηση με ασυνήθιστα μεγάλη αποχή. Το δυσκολότερο έργο που θα αναλάβει θα είναι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Η αποτυχία του τέως προέδρου στην προσπάθεια για αύξηση της απασχόλησης στάθηκε αρκετή για να καταβαραθρωθεί η δημοτικότητά του, με αποτέλεσμα να μείνει ο Φρανσουά Ολάντ στην Ιστορία ως ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος της Γαλλίας έπειτα από μισό αιώνα που δεν επεδίωξε την επανεκλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή