ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή ισοβίων στον Ράτκο Μλάντιτς

REUTERS, A.P.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβοσνίων, στη διάρκεια του βοσνιακού εμφυλίου, Ράτκο Μλάντιτς (φωτ). Το δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι ο Μλάντιτς έπαιξε ενεργό ρόλο στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, το 1995, και στην ανηλεή πολιορκία του Σεράγεβο, που κράτησε 43 μήνες και κόστισε τη ζωή περίπου 10.000 αμάχων. Δυτικές κυβερνήσεις χαιρέτισαν την καταδίκη του Μλάντιτς στην τελευταία μεγάλη δίκη για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς σε ισόβια κάθειρξη ολοκληρώθηκε χθες η τελευταία, μείζονος σημασίας δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη. Ο 74χρονος Μλάντιτς, στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων στον βοσνιακό εμφύλιο πόλεμο, κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας ύστερα από μια μακρά και επεισοδιακή δικαστική διαδικασία, που κράτησε σχεδόν έξι χρόνια. Ο Μλάντιτς ήταν φυγόδικος από το 1995, όταν διατυπώθηκαν οι εναντίον του κατηγορίες, μέχρι το 2011, οπότε εντοπίσθηκε και συνελήφθη.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Αλφόνς Ορι, διέταξε την αποπομπή του Μλάντιτς από την αίθουσα, καθώς ο κατηγορούμενος κραύγαζε «είναι όλα ψέματα, είστε ψεύτες», ακούγοντας την ετυμηγορία. Προηγουμένως, η ανάγνωση της ετυμηγορίας είχε διακοπεί για αρκετά λεπτά, καθώς ο Μλάντιτς, ο οποίος έχει υποστεί απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια στη διάρκεια της φυλάκισής του, παραπονέθηκε ότι δεν αισθανόταν καλά. Η υπεράσπισή του είχε ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το δικαστήριο έκρινε τον Μλάντιτς ένοχο για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που τον βάρυναν, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον πολιτικό ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταδικάστηκε, το 2016, σε φυλάκιση 40 ετών. Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Μλάντιτς βαρύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τη γενοκτονία 8.000 ανδρών και αγοριών από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 και ότι «διηύθυνε προσωπικά» τη φονική πολιορκία του Σεράγεβο, που κράτησε 43 μήνες και κόστισε τη ζωή περισσότερων των 10.000 αμάχων.

«Τα διαπραχθέντα εγκλήματα κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ειδεχθή που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα», τόνισε ο Αλφόνς Ορι. Ειδικά για την περίπτωση της Σρεμπρένιτσα, ανέφερε ότι «πολλά από αυτά τα αγόρια και τους άνδρες δέχονταν κατάρες, προσβολές και απειλές, ενώ υποχρεώθηκαν να τραγουδήσουν σερβικά τραγούδια περιμένοντας την εκτέλεσή τους».

Την καταδίκη του Μλάντιτς χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ και ο πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστήριξε ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει την προκατάληψή του έναντι των Σέρβων, κάλεσε ωστόσο τους ομοεθνείς του «να κοιτάξουν προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν». Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει παραπέμψει 161 άτομα από τη Βοσνία, την Κροατία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. Από τους 83 καταδικασθέντες, οι 60 ήταν Σέρβοι.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ