ΥΓΕΙΑ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Πόσο αθώα είναι τα χάπια αδυνατίσματος;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα χάπια αδυνατίσματος που αγοράζουμε διαδικτυακά είναι «ενδεχομένως επικίνδυνα» και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως λένε οι ειδικοί φαρμακων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά περιέχουν απαγορευμένες ουσίες, προκαλούν επίσης και παρενέργειες στον οργανισμό, όπως καρδιακά προβλήματα, θολή όραση και διάρροια.

Ο οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγείας (MHRA) στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί τους χρήστες να συμβουλεύονται τον παθολόγο τους, πριν προβούν σε μια τέτοια αγορά.

Ερευνα σε 1.800 ανθρώπους που ήθελαν να αδυνατίσουν, έδειξε πως ένας στους τρεις είχε αγοράσει χάπια από το διαδίκτυο. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς είχαν παρενέργειες λόγω των χαπιών.

Όταν οι άνθρωποι αυτοί ρωτήθηκαν από τους ειδικούς για ποιό λόγο αγόρασαν τα χάπια αυτά διαδικτυακά, οι περισσότεροι απάντησαν ότι ήθελαν να χάσουν γρήγορα βάρος. Το 40% από αυτούς είπαν πως δεν ήθελαν να συμβουλευτούν κάποιο παθολόγο ή φαρμακοποιό.

«Απελπισμένη»

Η Sarah-Jayne Walker, 30 ετών, θεώρησε τα διαιτητικά χάπια ως μια «γρήγορη λύση». Ωστόσο, της προκάλεσαν αίσθημα παλμών και τάση για λιποθυμία. Αγόρασε τα χάπια μέσω διδικτύου και τα έπαιρνε για τέσσερις μήνες, πριν συνειδητοποιήσει τι περιήχαν.

«Παρέλαβα τα χάπια σε ένα μικρό άσπρο μπουκαλάκι, χωρίς επιγραφή και χωρίς χαρτί οδηγιών», δηλώνει η Walker. Όταν το σκέφτομαι τώρα, λέω «Τι έκανα;» «Ήμουν απελπισμένη - το βάρος μου είχε διακυμάνσεις για χρόνια - και έτσι πείστηκα από τις υποσχέσεις στο διαδίκτυο».

Η νεαρή κοπέλα, κατά τη διάρκεια χρήσης των χαπιών, υπέφερε από ζαλάδα, αδυναμία και σύνδρομο ευερέθιστου εντερου.

«Παρόλο που ήξερα ότι τα χάπια επηρέαζαν αρνητικά το σώμα μου, εγώ ένιωθα εξαρτημένη από αυτά», δηλώνει.

Το MHRA συμβουλεύει ότι τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συμβουλή.

Το πρακτορείο FakeMeds επίσης προειδοποιεί τον κόσμο να μην κάνει αγορές μέσω διαδικτύου από άγνωστες εταιρείες διότι είναι πολύ πιθανή η κλοπή της πιστωτικής κάρτας και των προσωπικών τους στοιχείων.

Η διευθύντρια πολιτικής του MHRA, Lynda Scammell, τονίζει ότι «οι υποσχέσεις για γρήγορη απώλεια βάρους με χάπια έχουν αναμφίβολα σοβαρές βραχυχρόνιες αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, με κίνδυνο να προκληθεί μόνιμη βλάβη στα όργανα ή ακόμη και θάνατος». «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε από το διαδίκτυο και ποιοί κίνδυνοι ελοχεύουν. Αν παραβλέπουμε αυτά τα σημαντικά κριτήρια, τότε θα καταλήξουμε με πολύ χειρότερες έννοιες από αυτή του βάρους μας».

Το 2016 περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα κατασχέθηκαν από το MHRA. Ο οργανισμός, επίσης, προχώρησε στον τερματισμό λειτουργίας περισσότερων από 5.000 ιστοσελίδων που πουλούσαν φάρμακα παράνομα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχουν νόμιμα σκευάσματα για αδυνάτισμα, εκτός από κάποια φάρμακα που προορίζονται για ασθενείς με παχυσαρκία.

 

ΠΗΓΗ:BBC     Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ