Κρυπτονομίσματα και… κρυφοϊστορίες

Κρυπτονομίσματα και… κρυφοϊστορίες

Κύριε διευθυντά

Το πρώτο γνωστό κρυπτονόμισμα στον πλανήτη μας, μάλλον θα πρέπει να είναι αυτό, δηλαδή το bitcoin. Από τότε που το γνώρισαν οι επενδυτές και οι τραπεζίτες, τους έβαλε σε μεγάλους μπελάδες για το τι είναι αυτό το νέο χρηματοοικονομικό σύστημα συναλλαγών και πολλά άλλα. Τόσες και τόσες δεκαετίες γνωρίζουμε ότι κάθε χώρα, μικρή ή μεγάλη, πλούσια ή φτωχή, είχε και έχει το εθνικό της νόμισμα, την κεντρική της τράπεζα και τις ειδικές της υπηρεσίες. Πού χωράει το bitcoin λοιπόν; Το bitcoin και τα άλλα παρόμοιά του ήρθαν για να συμπληρώσουν τα τυχόν κενά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μας παγκοσμίως; Για όνομα του Θεού.

Το βιβλίο που μας γνώρισαν το 2017 οι αδελφοί Αλεξ και Ντον, με την επωνυμία Tapscott, δεν μας πείθει σε τίποτε για τα κρυπτονομίσματα. Απλά είναι μια ηλεκτρονική μέθοδος νέας γενιάς, που χρησιμοποιείται ως ψηφιακό λογιστικό βιβλίο. Η Ινδία απέκλεισε τη χρήση τους. Η Κίνα απαγόρευσε τα νέα τέτοια ψηφιακά νομίσματα, μέχρι νεωτέρας. Η Ρωσία ανέθεσε στους ειδικούς επιστήμονές της για να το αναλύσουν. Η κλοπή των 400 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονόμισμα ΝΕΜ από μια ιαπωνική εταιρεία και άλλα, είναι λίγα από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Εχω την άποψή μου και ίσως είναι δυσάρεστη, ότι το bitcoin, το ripple, το ethereum κ.ά., μας κρύβουν πολλά στοιχεία-πληροφορίες της δημιουργίας τους και των στόχων τους. Εως τώρα κυκλοφορούν 17 εκατομμύρια περίπου από αυτά. Ο κίνδυνος είναι ορατός. Ας τον προσέξουν οι επενδυτές, οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες. Ισως θα είναι για καλό τους και τα συμφέροντά τους.

Σ. Ι. Βαρωσης, Σύμβουλος καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, Ντεπώ, Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή