Αναβολή συνάντησης εκπροσώπων Βορρά και Νότου

Αναβολή συνάντησης εκπροσώπων Βορρά και Νότου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις συνομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, εξαιτίας των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει «πρόκληση» τις κοινές ασκήσεις, που έρχονται σε μια περίοδο βελτιωμένων σχέσεων ανάμεσα σε Βορρά και Νότο στην κορεατική χερσόνησο.

Υψηλού επιπέδου συνάντηση επρόκειτο να έχουν οι εκπρόσωποι των δύο κορεατικών κρατών ενόψει του ιστορικού ραντεβού μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία προβλέπεται να λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη. Οι δύο πλευρές επρόκειτο να κληθούν να δρομολογήσουν την εφαρμογή της κοινής διακήρυξης της συνόδου κορυφής, στην οποία μεταξύ άλλων γινόταν λόγος για τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης και για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Στο μεταξύ, η Πιονγιάνγκ προετοιμάζεται να καταστρέψει το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της μεταξύ 23ης και 25ης Μαΐου. Η απόφαση αυτή αποτελεί χειρονομία καλής θελήσεως του Κιμ ενόψει της συνάντησής του με τον Τραμπ. Χθες, η Β. Κορέα προσκάλεσε ξένα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την καταστροφή του πεδίου πυρηνικών δοκιμών, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προσκαλέσει τεχνικούς με ειδίκευση στην πυρηνική τεχνολογία. Ο πρεσβευτής της Β. Κορέας στον ΟΗΕ, Χαν Τάε Σονγκ, δήλωσε ότι η αναστολή των πυρηνικών δοκιμών αποτελεί για τη χώρα του βήμα στον δρόμο για την «καθολική αποπυρηνικοποίηση». Από την πλευρά του, ο Νοτιοκορεάτης Μουν Τσανγκ Ιν, σύμβουλος του προέδρου της χώρας, δήλωσε από το Τόκιο ότι στη συνάντησή του με τον Τραμπ, ο Κιμ «θα πρέπει να δώσει κάτι μεγάλο» και ότι μια αργή πορεία προς την αποπυρηνικοποίηση δεν θα ικανοποιήσει ούτε την Ουάσιγκτον ούτε τη Σεούλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή