Αποψη: Τρία θετικά σημεία, ένα καίριο μειονέκτημα

Αποψη: Τρία θετικά σημεία, ένα καίριο μειονέκτημα

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία δείχνει να έχει τρία θετικά σημεία, αλλά ένα καίριο μειονέκτημα, που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό.

Στα θετικά συγκαταλέγονται: πρώτον, το γεγονός ότι η Ελλάδα καλείται να την κυρώσει αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων και το δημοψήφισμα· δεύτερον, το γεγονός ότι μπαίνει τέλος στην ανόητη προσπάθεια σφετερισμού της κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας από τη γειτονική χώρα· και τρίτον, το ότι θα αφαιρεθούν οι υποψίες του δήθεν αλυτρωτισμού που υπάρχουν στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Το ουσιώδες μειονέκτημα είναι ότι δεν εξασφαλίζεται το erga omnes, η χρήση έναντι όλων.

Σύμφωνα με το άρθρο 7, ο υπόλοιπος κόσμος θα είναι ελεύθερος να χαρακτηρίζει τους πολίτες των Σκοπίων «Μακεδόνες», ακόμα κι αν εμείς τους αποκαλούμε «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτό ήταν το σημείο από το οποίο ξεκίνησε το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

* Ο κ. Αγγελος Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή