Χατζηδάκης σε Μοσκοβισί: Οι Ελληνες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο Μνημόνιο

Χατζηδάκης σε Μοσκοβισί: Οι Ελληνες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο Μνημόνιο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τους συνταξιούχους. Αν κύριε επίτροπε, μας πείτε ότι η συμφωνία θα ακυρωθεί, όπως και άλλες διεθνείς συμφωνίες της χώρας μας, εμείς θα διαμορφώσουμε ανάλογα το πρόγραμμά μας». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

«Θα πρέπει να μας το πείτε, και το ξεκαθαρίζω προς κάθε κατεύθυνση» διεμήνυσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να γνωρίζουμε, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, γιατί διαμορφώνουμε το πρόγραμμα μας με βάση την τήρηση των διεθνών συμφωνιών».

«Η συμφωνία αυτή δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολόγητου και υψηλά πλεονάσματα… Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Από την μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο. Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο μνημόνιο» επέμεινε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φόρτωσε τη χώρα με πολλά δισ. ευρώ. Δεν μηδενίζω ούτε τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών θεσμών, ούτε την πρόσφατη συμφωνία για το χρέος, η οποία δεν είναι ανώδυνη» ανέφερε.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει τελευτήσει τον βίο της»

«Πολιτικά, με το σκηνικό που ζούμε τις τελευταίες μέρες και ακόμα περισσότερο σήμερα, η κυβέρνηση αυτή έχει τελευτήσει τον βίο της» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση και αν προχωρήσει θα ζούμε τραγελαφικές καταστάσεις. Και όσο νωρίτερα το καταλάβει τόσο καλύτερα και για τους ίδιους. Διότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχουν μόνο διαμαρτυρίες, φοβούμαι ότι θα υπάρχουν και καγχασμοί για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «ο κ. Καμμένος αφού καταψήφισε την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας και έδωσε ουσιαστικά πράσινο φως στην κυβέρνηση για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, στη συνέχεια, σήμερα, σαστισμένος και τρομαγμένος από τις αντιδράσεις του κόσμου και από τη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματός του, τοποθετήθηκε με έναν τρόπο ιδιότυπο σίγουρα, προαναγγέλλοντας ακόμα μια φορά, μετά την Κυριακή, ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, όχι όμως αμέσως, αύριο το πρωί, αλλά σε κάποιους μήνες».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πέραν του πολιτικού ζητήματος, δημιουργεί κι ένα ζήτημα δεοντολογίας που είναι, «ότι μια κυβέρνηση υπ' αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να παραιτηθεί».

Σε ό,τι αφορά κάποια ακραία συνθήματα που ακούστηκαν στις διαδηλώσεις ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «προφανώς εμείς, η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά, είμαστε εναντίον κάθε βίαιας αντίδρασης και κάθε ακραίας τοποθέτησης" και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει "πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ακραία και ακροδεξιά η στάση της Νέας Δημοκρατίας, όταν ακόμα και σήμερα (η κυβέρνηση) συνεργάζεται με τον κ. Καμμένο, ο οποίος φραστικά τουλάχιστον, στο ζήτημα αυτό είναι πέραν των τοποθετήσεων της Νέας Δημοκρατίας».

Σχολιάζοντας τη διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «και μόνο το άρθρο του κ. Μίχαλου, ο οποίος έσπευσε να υμνήσει τον κ. Τσίπρα, δικαιολογεί τη διαγραφή. Ήταν μια αυτονόητη πολιτική πράξη. Δεν αναφέρω καν ότι ύμνησε προηγουμένως τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία κάναμε πρόταση μομφής, τη συμφωνία στο Eurogroup, για την οποία είχαμε πολύ σαφή θέση».

Σχολιάζοντας το δημοσιεύμα που φέρει τον πρόεδρο της ΝΔ να έχει στενές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Φρουζή της Novartis, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «όσο συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση σκανδαλολογίας, τόσο θα εντείνει το κλίμα κωμωδίας που δημιουργεί γύρω από τις πράξεις του».

Για το μεταναστευτικό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και αναμφίβολα η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη πολιτική, την οποία όμως δεν την έχει και δεν φαίνεται πως μπορεί να την αποκτήσει και μετά το τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο «διότι ο καθένας τραβάει το σεντόνι από τη δική του πλευρά», γι' αυτό και η Ελλάδα πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση.

«Εμείς σηκώνουμε πάρα πολύ μεγάλο βάρος σε επίπεδο ευρωπαϊκό -δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να τοποθετείται με ρατσισμό απέναντι σε αυτό το θέμα, αλλά πρέπει τα βάρη να κατανέμονται δίκαια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή