Ο συριακός στρατός «ατενίζει» τα Υψώματα

Ο συριακός στρατός «ατενίζει» τα Υψώματα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΜΑΝ. Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του ανέκτησαν τον έλεγχο στρατηγικού λόφου που βρίσκεται απέναντι από τα Υψώματα του Γκολάν, περιοχή που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή, καθώς επεκτείνουν την επιχείρηση ανακατάληψης όσων περιοχών παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ο στρατός κατέλαβε τον λόφο Αλ Χάαρα κατά τη δεύτερη μέρα της επιχείρησης στην επαρχία Κουνέιτρα στη νοτιοδυτική Συρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κορυφή του λόφου, που διέθετε μεγάλη βάση με ραντάρ και ήταν μέρος μίας σύνθετης συριακής άμυνας κατά του Ισραήλ, στην επαρχία Ντεράα, έπεσε στα χέρια των ανταρτών τον Οκτώβριο του 2014. Βομβαρδίστηκε με μεγάλη σφοδρότητα από ρωσικές και συριακές δυνάμεις τις τελευταίες δύο μέρες, καθώς ο στρατός προσέγγισε τα ισραηλινά σύνορα.

Επιπλέον συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν συριακή στρατιωτική θέση κοντά στο αεροδρόμιο Ναϊράμπ, στα περίχωρα της πόλης Χαλέπι. «Ο σιωνιστής εχθρός… στοχεύει μία από τις στρατιωτικές θέσεις μας βόρεια του αεροδρομίου Ναϊράμπ, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. Το Ισραήλ, που ανησυχεί πως η αυξανόμενη παρουσία του Ιράν στη Συρία συνιστά απειλή για την ασφάλειά του, έχει πλήξει δεκάδες ιρανικές και υποστηριζόμενες από το Ιράν θέσεις στη Συρία, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται επί επτά χρόνια. Σε μία άλλη εξέλιξη, οι Αρχές στην Τουρκία έχουν σταματήσει να καταγράφουν νέους αιτούντες άσυλο, που έρχονται από τη γειτονική της Συρία, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HumanRights Watch -HRW).

«Οι τουρκικές αρχές της Κωνσταντινούπολης και εννέα επαρχιών στα σύνορα με τη Συρία ή εκεί κοντά έχουν σταματήσει να καταγράφουν τους Σύρους αιτούντες άσυλο, πλην σπανίων περιπτώσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο. «Η αναστολή αυτή οδηγεί σε παράνομες απελάσεις, αναγκαστικές επιστροφές (επαναπροωθήσεις) στη Συρία και στην άρνηση του δικαιώματος στην υγεία και στην εκπαίδευση», προσθέτει η ΜΚΟ. Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή