ΕΛΛΑΔΑ

Ταϊλάνδη: Μετά τη διάσωση οι... μηνύσεις

Ο σπηλαιολόγος Βέρνον Ανσγουορθ, ο οποίος συμμετείχε στη διάσωση, ενδέχεται να μηνύσει τον Ελον Μασκ για τους χαρακτηρισμούς του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Βρετανός σπηλαιολόγος που μετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών που είχαν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στο Τσανγκ Ράι της Ταϊλάνδης δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπορεί να καταθέσει μήνυση κατά του επικεφαλής των εταιρειών SpaceX και Tesla Ελον Μασκ, επειδή αναφέρθηκε σε αυτόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «παιδεραστής». Το σπάνιο αυτό ξέσπασμα του Μασκ κατά του Βέρνον Ανσγουορθ με αυτόν τον προσβλητικό χαρακτηρισμό, τον οποίο δεν αιτιολόγησε, ακολούθησε τη δήλωση του σπηλαιολόγου, ο οποίος χαρακτήρισε «διαφημιστικό τρικ» την προσφορά ενός μίνι υποβρυχίου για τη διάσωση των παιδιών από τον Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία.

Τα δώδεκα αγόρια της ποδοσφαιρικής ομάδας των «Αγριόχοιρων» και ο προπονητής τους διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από διεθνή ομάδα δυτών που πραγματοποίησε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωσή τους στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, όπου είχαν εγκλωβιστεί από τις 23 Ιουνίου.

Ο Βέρνον Ανσγουορθ, ο οποίος ζει ένα μέρος του χρόνου στην Ταϊλάνδη και έδωσε τοπογραφικά στοιχεία στους διασώστες, έκρινε επίσης ότι το μίνι υποβρύχιο του Ελον Μασκ δεν είχε «καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας». Μπορεί «να βάλει το υποβρύχιό του εκεί που πονάει», είχε προσθέσει σε δηλώσεις που είχε κάνει στο CNN.

Ο δισεκατομμυριούχος απάντησε προχθές με ομοβροντία μηνυμάτων στο Twitter, με τα οποία αναφέρθηκε στον σπηλαιολόγο, χωρίς να τον κατονομάζει, με τον χαρακτηρισμό «pedo», τη συντομογραφία στα αγγλικά της λέξης παιδεραστής. Αργότερα μάλιστα, ο Ελον Μασκ, ο οποίος έχει 22 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, προσέθεσε: «Στοιχηματίζω ένα δολάριο ότι είναι αλήθεια». Ο Μασκ έσβησε ωστόσο στη συνέχεια τα μηνύματά του στο Twitter και δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα που του έγινε να σχολιάσει μέσω Tesla.

Σε συνέντευξή του, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ανσγουορθ δήλωσε ότι δεν έχει δει αυτά τα tweets και ότι του τα έχουν μόνον μεταφέρει. Στην ερώτηση αν θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του Μασκ, ο σπηλαιολόγος απάντησε: «Αν είναι αυτό που πιστεύω, ναι». Ο Ανσγουορθ προσέθεσε επίσης ότι θα αποφασίσει όταν επιστρέψει, αυτήν την εβδομάδα, στη Βρετανία. Αλλά η υπόθεση αυτή «δεν έχει κλείσει», προειδοποίησε.

Η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου. Κάποιοι από αυτούς που μετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης χαιρέτισαν τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Βρετανός σπηλαιολόγος. «Αυτός σχεδίασε τον χάρτη σχεδόν όλου του σπηλαίου», δήλωσε ο Κλάους Ράσμουσεν, Δανός καθηγητής καταδύσεων που ζει στο Πουκέτ και χαρακτήρισε «ανάρμοστες» τις δηλώσεις του Μασκ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ