Μας κάνει καλό η Airbnb;

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωτήρης Γεωργανάς

Πολύπλευρα οφέλη

Η ​​μίσθωση κατοικιών σε περιόδους που δεν τα χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης τους δεν εφευρέθηκε τώρα. Η Airbnb, όμως, έφερε πραγματική επανάσταση στην αγορά, ξεκλειδώνοντας ακίνητο πλούτο που έμενε αδρανής και άχρηστος, χάρη σε δύο χαρακτηριστικά: ευκολία και εμπιστοσύνη.

Η πλατφόρμα Airbnb είναι πολύ ευκολότερη από προηγούμενα μοντέλα ενοικίασης, λόγω σύγχρονης τεχνολογίας και πελατών που είναι εξοικειωμένοι με αυτήν. Δεν χρειάζονται τουριστικά γραφεία και πολύπλοκες συνεννοήσεις.

Οσο μιλάμε για ενοικίαση κατοικιών, όχι ξενοδοχεία που προσπαθούν να φοροαποφύγουν, το όφελος της πλατφόρμας είναι μεγάλο. Δίνοντας το σπίτι ή/και εξοχικό μέσω Airbnb ενισχύεται το εισόδημά σου για να καταφέρεις να εξερευνήσεις ένα ακόμη νησάκι του Αιγαίου. Γενικά έχουμε καλύτερη αξιοποίηση χώρων: το σπίτι του φοιτητή που επιστρέφει στους γονείς του το καλοκαίρι, αντί να μένει κενό, γίνεται μέρος της τουριστικής παραγωγής της χώρας.

Προσφάτως έχουμε επί τούτω ανακαίνιση διαμερισμάτων για κύρια χρήση την Airbnb. Σε σχετικά υποβαθμισμένα κομμάτια του κέντρου της Αθήνας συντελείται πραγματική αναγέννηση χάρη στην πλατφόρμα. Διπλό όφελος: Ο τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα, παρακάμπτοντας το παραδοσιακό φρένο της γραφειοκρατίας. Αλλά και χωρίς ιδιαίτερη όχληση για τους κατοίκους, μια και τα διαμερίσματα υπάρχουν ήδη. Ακόμα σημαντικότερο, όμως, οι κάτοικοι γίνονται μέτοχοι της τουριστικής βιομηχανίας και νοιάζονται περισσότερο για την πόλη.

Προηγουμένως ανεχόσουν τη ρύπανση και την ασχήμια. Τώρα νιώθεις να επηρεάζεται η τσέπη σου, μαθαίνεις να βλέπεις την πόλη μέσα από τα μάτια του επισκέπτη.

Παγκοσμίως κατηγορείται η Airbnb ότι ανεβάζει ενοίκια και τιμές των ακινήτων. Ας ελπίσουμε να ακριβύνει το κέντρο από τα βάθη που έπεσε! Στη χώρα μας, περίπου 75% των κατοικιών ιδιοκατοικούνται. Ανοδος τιμών σημαίνει πλουτισμό για σχεδόν όλα τα εισοδηματικά στρώματα.

Οσο για τους λίγους ενοικιαστές που ίσως ενοχληθούν, ας κατανοήσουμε ότι δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να κατοικείς 1-2 χλμ. από το θαύμα της Ακρόπολης. Οπως σε κάθε τουριστική πρωτεύουσα, το κέντρο της Αθήνας θα αφιερώνεται αυξανόμενα στους επισκέπτες της. Οι υπόλοιποι θα ζούμε καλύτερα λίγο πιο έξω, χάρη στα εισοδήματα που με χίλιους τρόπους αφήνουν οι επισκέπτες στην πόλη.

* Ο κ. Σωτήρης Γεωργανάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο City University του Λονδίνου.

Γρηγόρης Τάσιος

Ξέφραγο αμπέλι

Σ​​ειρά έγκυρων μελετών, με πρώτη αυτή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, τεκμηριώνει με απόλυτα επιστημονικό τρόπο πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, όπως εφαρμόζονται στην Ελλάδα, συνιστούν πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού και στρέβλωσης. Σήμερα τα ξενοδοχειακά κρεβάτια στην Αθήνα είναι λιγότερα από αυτά που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Πανελλαδικά, ενώ υπάρχουν 9.730 ξενοδοχεία, υπολογίζονται σε πάνω από 65.000 τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι αριθμοί δείχνουν καθαρά πού οδηγεί τελικά η ασυδοσία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το πρόβλημα αφήνει κι ένα βαθιά αρνητικό κοινωνικό αποτύπωμα. Αυξάνουν τα ενοίκια, πιέζουν έτσι τα οικογενειακά εισοδήματα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία σε γειτονιές των πόλεων και εγείρουν μείζονα ζητήματα υγιεινής κι ασφάλειας, εφόσον κανείς δεν ελέγχει κανέναν.

Σε κάποιες περιοχές υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη στέγαση ειδικών κατηγοριών, όπως είναι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι γιατροί και οι αστυνομικοί. Λειτουργήματα απολύτως καθοριστικά για μια τοπική κοινωνία και εντούτοις παρακωλύονται εξαιτίας της χωρίς όρους και όρια επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Αυτός ο παραλογισμός της ασυδοσίας πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει και αυτή η χώρα να πάψει επιτέλους να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δεν προτείνουμε να απαγορευτούν οι ψηφιακές πλατφόρμες. Ζούμε στην εποχή των ψηφιακών δικτύων και αυτό αλλάζει τα δεδομένα σε όλους τους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας.

Ομως, ο τουρισμός έχει ανάγκη από ευθύνη και σοβαρότητα, για να μπορέσει και να δώσει όλα αυτά που πραγματικά μπορεί, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν κανόνες από τους οποίους κανείς δεν θα εξαιρείται.

Κανόνες θα πει πως όσοι δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο στον κλάδο της φιλοξενίας να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να συνεισφέρουν αναλογικά. Κανόνες θα πει να προχωρήσει άμεσα το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», ώστε όλοι να έχουν ονοματεπώνυμο. Κανόνες θα πει να μπουν οριοθετήσεις και περιορισμοί ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής, όπως κάνουν όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί.

* Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή