ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Τι σχεδιάζει το Πεντάγωνο για τις ειδικές δυνάμεις στα αφρικανικά εδάφη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο σημαντικής αριθμητικής μείωσης των μονάδων ειδικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Αφρική.

Τα αναφερόμενα σχέδια εκπονούνται παρά τις προειδοποιήσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων για την κλιμάκωση των τρομοκρατικών απειλών στην Αφρική, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τις δηλώσεις τριών στρατιωτικών αξιωματούχων.

Οι σχεδιαζόμενες μειώσεις έχουν ως στόχο την καλύτερη προσαρμογή του πλαισίου δράσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τη νέα αμυντική στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ. Η στρατηγική αυτή, δίνει περισσότερη έμφαση σε χώρες-ανταγωνιστές που βρίσκονται πιο κοντά στις ΗΠΑ (Ρωσία, Κίνα) και είναι αντίθετη στην διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εκτός ΗΠΑ.

Η αρμόδια αμερικανική στρατιωτική διοίκηση (US Africa Command) που εποπτεύει την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην αφρικανική ήπειρο, έχει καταθέσει στον πρόεδρο του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ένα σχέδιο για την σημαντική μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική.

Οι στρατιωτικές αυτές δυνάμεις, κυρίως, βοηθούν τις αφρικανικές χώρες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις θα εγκρίνει το σχέδιο αυτό. «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ή δεν έχουν γίνει αλλαγές στις δυνάμεις που δρουν στην Αφρική», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Το υπουργείο Άμυνας μελετά συνεχώς σχέδια, για την διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και για την υλοποίηση αμυντικών επενδύσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να διαμορφώσει τις καλύτερες επιλογές, αλλά και ν’ αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη απειλή κατά των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων»,πρόσθεσε η ίδια στρατιωτική εκπρόσωπος.

Η στρατιωτική διοίκηση Αφρικής δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού, ενώ τα σχέδια για την μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην αφρικανική ήπειρο, δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από την εφημερίδα “The New York Times.”

Αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες ειδικών δυνάμεων, έχουν αναπτυχθεί σε 12 αφρικανικές χώρες. Μεταξύ αυτών, η Σομαλία, ο Νίγηρας και το Καμερούν, όπου και συμβουλεύουν τις τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις, για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά της τρομοκρατίας.

«Θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε ν’ αποδυναμώσουν τους κοινούς εχθρούς μας. Πολεμούν τους εχθρούς της Αμερικής. Αυτοί είναι ορκισμένοι εχθροί της Αμερικής κι αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Μπορούμε να τους πολεμήσουμε εδώ ή μπορούμε να τους πολεμήσουμε κάπου αλλού, με πολύ υψηλότερο κόστος», είχε δηλώσει στο CNN τον Απρίλιο, ο διοικητής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Αφρική, υποστράτηγος Μάρκους Χικς.Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί διοικητές, έχουν προειδοποιήσει για την κλιμακούμενη απειλή των τρομοκρατικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως στην Δυτική Αφρική.

«Οι απειλές που εμπνέονται από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στη περιοχή της λίμνης Τσαντ και στην Σαχέλ, είναι πολύ ρεαλιστικές και εξακολουθούν να κλιμακώνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χικς αναφερόμενος στις δύο περιοχές της Δυτικής Αφρικής.

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές αυτές, έχουν έναν πρωταρχικό ρόλο υποστήριξης, έχουν εμπλακεί σε μάχες, σε αρκετές περιπτώσεις.

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα στον Νίγηρα τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην Σομαλία τον Ιούνιο.

«Η απειλή κλιμακώνεται με διαφορετικούς ρυθμούς και διαστάσεις, ανάλογα με το που βρίσκεται στο μέτωπο των επιχειρήσεων της Αφρικής», δήλωσε στο CNN Αμερικανός στρατιωτικός που έχει σχέση με τις αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις σε αφρικανικό έδαφος.

Πριν από την δημοσιοποίηση του σχεδίου για την μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτικών μονάδων που δρουν στην Αφρική, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο για το πρόβλημα υποστήριξης που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικές αυτές δυνάμεις από το πεντάγωνο και ο οποίο είναι μεγαλύτερο, από τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, στο Ιράκ, στην Συρία και στο Αφγανιστάν.

«Γνωρίζουμε τα όρια που υπάρχουν στην υποστήριξή μας», είχε δηλώσει ο Χικς τον Απρίλιο, υποστηρίζοντας ότι το μέγεθος της (τότε) αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική, ήταν μακροπρόθεσμα «βιώσιμο».

Το πεντάγωνο προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την προσοχή του απέναντι στην Μόσχα και το Πεκίνο, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους, σχετικά με την αύξηση της ρωσικής και κινεζικής παρουσίας στην Αφρική.

Η Ρωσία έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Λιβύη και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ η Κίνα έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με μία σειρά αφρικανικών χωρών. Παράλληλα, το Πεκίνο έχει κατασκευάσει μία μεγάλη στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, κοντά σε αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ