ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Τουρκία: Ταξίδι εν μέσω εντάσεων

REUTERS, A.P.

Αγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΑΓΚΥΡΑ. Πληροφορίες για «προκαταρκτική συμφωνία» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αγκυρα μετέδωσαν χθες τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ανώνυμες κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ ετοιμάζεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να διαπραγματευθεί την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αμερικανικές πηγές δεν είχαν έως χθες το βράδυ επιβεβαιώσει την πληροφορία, παρότι τα δημοσιεύματα είχαν ήδη ασκήσει επίδραση στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας, συγκρατώντας την ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Το αντικείμενο της διαμάχης, η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, έχει ξεφύγει προ πολλού από τις διαστάσεις διπλωματικής διαφοράς και έχει μετατραπεί σε απειλή για την ήδη επιβαρυμένη τουρκική οικονομία. Προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή του Μπράνσον στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις εις βάρος των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Παράλληλα, στο Κογκρέσο ετοιμάζεται νόμος που θα αποκλείει την Τουρκία από την πρόσβαση σε δάνεια διεθνών οργανισμών (πιο συγκεκριμένα, ο νόμος θα επιβάλει στους Αμερικανούς αντιπροσώπους σε οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα να ασκήσουν βέτο σε κάθε τουρκικό αίτημα χρηματοδότησης).

Το έντονα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας και η υπερχρέωση του δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών συντηρούνται μόνο χάρη στην απρόσκοπτη ροή ξένων κεφαλαίων προς την Τουρκία. Ως εκ τούτου, ο παραμικρός φόβος ότι οι διεθνείς οργανισμοί θα γυρίσουν την πλάτη στη χώρα, δημιουργεί νευρικότητα στους επενδυτές, με την τουρκική λίρα να έχει χάσει το μισό της αξίας της σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ.

Για τον λόγο αυτό τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα, περί «στενών οικονομικών σχέσεων» των δύο χωρών. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν στενές φιλικές και συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις τρέχουσες εντάσεις. Οι χώρες μας έχουν στενές οικονομικές σχέσεις», ανέφερε ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Η πρεσβεία διέψευσε, επίσης, ως ψευδή είδηση το δημοσίευμα που προέβλεπε ότι σύντομα ένα δολάριο θα αναλογεί με 7 τουρκικές λίρες και το οποίο υποτίθεται ότι ήταν βασισμένο σε διαρροή πληροφοριών από «Αμερικανό αξιωματούχο».

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη βασισμένη στον δανεισμό και τα μεγάλα έργα υποδομής «υπερθέρμανση» της τουρκικής οικονομίας επηρέασαν την πολιτική ζωή της χώρας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την προκήρυξη των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Προχθές, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε σχέδιο «400 σημείων» για τη μεταρρύθμιση της τουρκικής οικονομίας, με πιο αξιοσημείωτη την πρόβλεψη για έκδοση κρατικών ομολόγων σε κινεζικά γουάν.

Παρά τα «μαύρα» σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από την οικονομία της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιτύχει, μέχρι στιγμής, να παρουσιάζει τις πιέσεις που ασκούνται στην τουρκική λίρα ως προϊόν ενεργειών σκοτεινών κύκλων από το εξωτερικό, τις οποίες η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει με ενότητα. Αλλά και για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η κρίση είναι ευκαιρία να δείξει στη βάση ευαγγελιστών ψηφοφόρων πόσο ενδιαφέρεται για την τύχη ενός ευαγγελιστή πάστορα, φυλακισμένου σε μουσουλμανική χώρα.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ