ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις για τη σύνοδο στο Ελσίνκι

REUTERS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, στις 16 Ιουλίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΗΠΑ, Ρωσία

ΜΟΣΧΑ. Αποκαλυπτικό επίσημο ρωσικό έγγραφο, που επικαλέστηκε η εφημερίδα Politico, φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, που έλαβε χώρα στο Ελσίνκι τον περασμένο μήνα. Το έγγραφο περιέχει μια λίστα προτεινόμενων θεμάτων προς διαπραγμάτευση και επικεντρώνεται στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και στην απαγόρευση ανάπτυξης στρατιωτικών υποδομών στο Διάστημα, εξηγώντας εν μέρει την ουσία του διαλόγου της 16ης Ιουλίου. Μέχρι πρότινος, ακόμη και κορυφαίοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου είχαν δηλώσει ότι δεν γνώριζαν καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο ηγετών.

Το ρωσικό αρχείο φανερώνει μια απροσδόκητη ομαλότητα στις προτεραιότητες που έθεσε ο Πούτιν στη συνάντηση, με κυριότερο στοιχείο την πρόθεση να επεκταθεί ο περιορισμός των πυρηνικών όπλων και να αυξηθούν η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια στον στρατιωτικό τομέα. Αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες, παρότι έχουν επισκιαστεί πρόσφατα από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Συρία και στην Ουκρανία, και τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον σχετικά με την παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι νέες λεπτομέρειες που αποκάλυψε το Politico αποδεικνύουν πως το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της συνεργασίας των δύο εθνών όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, παρά την οποιαδήποτε τριβή τους. Η αβεβαιότητα για τα ζητήματα που συζήτησαν ο Πούτιν και ο Τραμπ στο Ελσίνκι είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον, οδηγώντας το Δημοκρατικό Κόμμα στην εξέταση του ενδεχόμενου να κληθεί ο διερμηνέας του Αμερικανού προέδρου στο δικαστήριο για να διαλευκάνει το περιεχόμενο της συζήτησης.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι διαπίστωσαν πως η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν νευροτοξικό παράγοντα στην επίθεση κατά του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία και σύντομα θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ