Στοκχόλμη by locals

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ζαχαροπλαστείο-θεσμός, τα πιο καυτερά χοτ ντογκ της ζωής σας και το σοκάκι που θα σας ταξιδέψει στον σκανδιναβικό Μεσαίωνα.

Μπαρ Linje Tio

Hornsbruksgatan 24

Δευτέρα-Πέμπτη 17.00-01.00

Παρασκευή 16.00-03.00

Σάββατο 12.00-03.00

Κυριακή 12.00-01.00

Κοκτέιλ: 13 ευρώ

Κάθε φορά που σχεδιάζουμε έξοδο με τους φίλους μου, ξεκινάμε κάνοντας μια λίστα με τα καινούργια μπαρ της πόλης. Συνεχίζουμε με τα πιο μοδάτα και με τα πιο φθηνά, μέχρι που κάποιος λέει τη μαγική φράση «μήπως να πάμε στο Linje Tio;». Και εκεί τελειώνει η συζήτηση. Αυτό το μπαρ, με την οικεία και ταυτόχρονα χαλαρή ατμόσφαιρα, είναι η πιο ασφαλής επιλογή για τη νυχτερινή σας διασκέδαση. Η μουσική είναι χαρούμενη αλλά όχι εκκωφαντική  και τα κοκτέιλ πολύ καλά. Έχουν επίσης μια αρκετά ενημερωμένη λίστα κρασιών, ενώ το εστιατόριο σερβίρει νόστιμα μεσογειακά πιάτα. Όσο παράξενο και αν σας φανεί, στον χώρο λειτουργεί και κουρείο!

Lorenza Capantini


Στοκχόλμη by locals-1

Όλο και κάποιο live event θα συνοδεύσει την μπίρα σας στο Fjäderholmarnas Bryggeri.

Ζυθοποιείο-παμπ Fjäderholmarnas Bryggeri

Fjäderholmen 6

Ανοιχτά έως τις 16/09

Δευτέρα-Παρασκευή 14.00-23.00

Σάββατο 12.00-23.00

Κυριακή 12.00-20.00

Χοτ ντογκ/μπέργκερ: 11,60 ευρώ

Αν σας αρέσουν οι εκδρομές με σκάφος και η μπίρα, όσο ο καιρός το επιτρέπει πάρτε το καραβάκι για το νησί Fjäderolmarna, που απέχει μόλις 25 λεπτά από το κέντρο. Αναζητήστε το ζυθοποιείο-παμπ Fjäderholmarnas Bryggeri πάνω στο λιμάνι. Θα καταλάβετε ότι βρίσκεστε στο σωστό μέρος μόλις δείτε την πινακίδα που γράφει «δωρεάν μπίρα (αύριο)». Φυσικά, δεν σερβίρεται δωρεάν μπίρα, αλλά τα Σάββατα, μεταξύ 13.00 και 15.00, μπορείτε να ξεναγηθείτε δωρεάν στο ζυθοποιείο. Η βόλτα καταλήγει σε μια σπηλιά που παλιά φιλοξενούσε το ενυδρείο του νησιού και τώρα χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Στην παμπ θα δοκιμάσετε τις μπίρες που παράγονται στο Fjäderholmarnas Bryggeri ή και σε άλλα σουηδικά ζυθοποιεία και να τις συνοδεύσετε με φαγητό ή κάποιο ελαφρύ σνακ. Οργανώστε μια ημερήσια απόδραση στο νησί, και δεν θα το μετανιώσετε.

Lorenza Capantini


Πλατεία Mosebacke Torg

Mosebacke Torg

Καθημερινά

Περαστικοί απολαμβάνουν τον περίπατό τους, οικογένειες, παρέες και ζευγάρια κάνουν μια στάση πριν συνεχίσουν τη βόλτα τους. Αυτή η μικρή πλατεία, σε ένα ύψωμα πάνω από τη θορυβώδη Götgatsbacken με τα μοδάτα μπαρ και καταστήματα, είναι μια όαση ηρεμίας. Από εκεί είναι εύκολη η πρόσβαση στο θρυλικό roof-top μπαρ Mosebacketerassen. Στην ταράτσα του θα απολαύσετε το ποτό σας με θέα στην πόλη. Eξίσου κοντά βρίσκεται και το ιστορικό θέατρο Södra Teatern, που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικός πολυχώρος, φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, DJ sets κ.ά. Ta Σαββατοκύριακα το εστιατόριό του, που ειδικεύεται σε χορτοφαγικά πιάτα, σερβίρει brunch.

Camilla Gestrin


Κατάστημα ρούχων Myrorna Ropsten

Kolargatan 2

Tηλ. +468 54584466

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-18.00

Σάββατο 10.00-17.00, Κυριακή 12.00-16.00

Κυνήγι θησαυρού σε τρεις ορόφους γεμάτους με ρούχα, έπιπλα, μικροαντικείμενα, βιβλία, δίσκους και CD. Όλα φτάνουν στο κατάστημα ως δωρεές από ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται πια, γι’ αυτό και οι τιμές είναι πολύ λογικές. Βρίσκεται μακριά από τις λαμπερές εμπορικές οδούς της πόλης και τα έσοδα από τις πωλήσεις προσφέρονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Θα βρείτε σίγουρα κάτι που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και με τις αγορές σας θα βοηθήσετε τους συνανθρώπους σας. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Camilla Gestrin


Στοκχόλμη by locals-2

Το καφέ Koppartälten του Hagaparken. (Φωτογραφία:  VISUALHELLAS.GR)

Πάρκο Hagaparken

Hagalund

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Η Στοκχόλμη φημίζεται για τα πάρκα της. Ένα από τα πιο όμορφα είναι το Hagaparken, άριστο παράδειγμα αγγλικής κηποτεχνίας, το οποίο κατασκευάστηκε επί της βασιλείας του Γουσταύου Γ΄, κοντά στην περιοχή Vasastan. Eδώ βρίσκεται και η κατοικία της πριγκίπισσας Βικτόρια, αλλά και τα ερείπια του κάστρου όπου γυρίστηκε η σουηδική ταινία «Ρόνια, η κόρη του ληστή», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Άστριντ Λίντγκρεν. Δεν είναι μάλιστα απίθανο να συναντήσετε και ελάφια. Αν χρειάζεστε ένα σύντομο διάλειμμα από τον περίπατό σας, κάντε μια στάση στο καφέ Koppartälten. Λόγω της έκτασής του, δεν είναι διόλου απίθανο να χαθείτε στο Hagaparken, αλλά είναι και αυτό μέρος της εμπειρίας!

Natalie Bax


Στοκχόλμη by locals-3

Τα λαχταριστά γλυκίσματα του Vete -Katten. (Φωτογραφία:  Susanna Blåvarg)

Ζαχαροπλαστείο Vete-Katten

Kungsgatan 55

Tηλ. +468 208405

Δευτέρα-Παρασκευή 07.30-20.00

Σάββατο-Κυριακή 09.30-19.00

Βιολογικό ψωμί: 2,90 ευρώ

Fika (η σουηδική συνήθεια του καφέ συνοδευόμενου από κάποιο γλύκισμα), πρωινό, μεσημεριανό, υπέροχα γλυκά και σπιτικό ψωμί, όλα σε ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του 1928. Η διακόσμηση και η ατμόσφαιρα μαρτυρούν την ηλικία του, και αυτό συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματά του. Η απλότητα και το στυλ χαρακτηρίζουν τον χώρο, όπως επίσης η ποιότητα και η νοστιμιά των προϊόντων του. Όμως, αυτό που είναι ασυναγώνιστο είναι η μυρωδιά: κανέλα, κάρδαμο και ζεστό ψωμί! 

Natalie Bax


Μπαρ Melt

Malmskillnadsgatan 45

Tηλ. +468 6446760

Τρίτη-Πέμπτη 17.00-23.00

Παρασκευή-Σάββατο 17.00-01.00

Κοκτέιλ: 13,40 ευρώ

Τα παράνομα μπαρ speakeasies λειτουργούσαν στις ΗΠΑ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Αντίστοιχο μέτρο δεν υιοθετήθηκε ποτέ στη Σουηδία, όμως η Στοκχόλμη διαθέτει το δικό της speakeasy μπαρ, «κρυμμένο» σε μια περιοχή αμιγούς κατοικίας. Τα παράθυρά του καλύπτονται από βαριές κουρτίνες, ενώ στο εσωτερικό του θα παρατηρήσετε τα σημάδια του χρόνου: το μπαρ είναι φθαρμένο και τα εβένινα τραπέζια, σε συνδυασμό με τους πολυελαίους, δημιουργούν υποβλητική ατμόσφαιρα. Διαθέτει επίσης σκηνή που φιλοξενεί θεματικά events και σεπαρέ για τετ-α-τετ συναντήσεις. Το προσωπικό, ντυμένο στο στυλ της δεκαετίας του 1920, σερβίρει ωραία κοκτέιλ –προτείνω το Hemingway daiquiri–και σφηνάκια αψέντι.

Susanna Sjödin


Kαντίνα Harakiri Korven Helldog

Kornhamnstorg 59

Παρασκευή 22.00-03.30

Σάββατο 22.00-03.30

Χοτ ντογκ Χαρακίρι: 9,60 ευρώ

Θα έρθετε για τα πιο διάσημα –και πιο καυτερά–  χοτ ντογκ της Σουηδίας. Ειδικά το περιβόητο Χαρακίρι θα το φάτε με δική σας ευθύνη – θα σας ζητήσουν μάλιστα να υπογράψετε δήλωση ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για ό,τι σας συμβεί! Βέβαια, καθώς το χοτ ντογκ είναι το αγαπημένο σνακ των Σουηδών, είναι πολλοί οι… τολμηροί. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τόσο «δυνατές» γεύσεις, προτιμήστε κάποιο από τα υπόλοιπα, εξίσου νόστιμα, χοτ ντογκ του μαγαζιού. Πάντως, οι Σουηδοί που έρχονται για city-break στη Στοκχόλμη από άλλες πόλεις δεν παραλείπουν μια επίσκεψη στο Hell Dog.

Joel Rapi


Aδιέξοδο

Staffan Sasses gränd

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Η βόλτα στο αδιέξοδο σοκάκι Staffan Sasses Gränd της Παλιάς Πόλης θα σας ταξιδέψει στη μεσαιωνική Στοκχόλμη. Για να το βρείτε, αναζητήστε την Köpmannagatan (σημαίνει Οδός των Εμπόρων και χρονολογείται από το 1323) από την οποία ξεκινά. Στον αριθμό 8 της Staffan Sasses Gränd θα θαυμάσετε μια ξύλινη πόρτα του 1580, που είναι η παλαιότερη της Στοκχόλμης. Η παράδοση λέει ότι εδώ έμενε η Karin Mansdotter, μια απλή πολίτης, την οποία ερωτεύτηκε ο βασιλιάς Ερρίκος ΙΔ΄, την έκανε ερωμένη του και τελικά την παντρεύτηκε. Joel Rapi


Στοκχόλμη by locals-4

Αναζητήστε το Café Stiernan στην όμορφη  Österlanggatan. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Café Stiernan

Österlαnggatan 45

Tηλ. +468 4118400

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-16.00 Σάββατο-Κυριακή 10.00-16.00

Ramen noodles: 13 ευρώ

Υπάρχουν δεκάδες καφέ και εστιατόρια στην Παλιά Πόλη, τα περισσότερα υπερτιμημένα και τουριστικά, χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό στον πελάτη. Το Café Stiernan αποτελεί εξαίρεση. Οι ιδιοκτήτες του έχουν δημιουργήσει μια ευχάριστη, φιλική ατμόσφαιρα και σερβίρουν τo καλύτερo ράμεν με νουντλς στην πόλη. O χώρος είναι μικρός και συμπαθητικός και οι ποσότητες στα πιάτα ιδιαίτερα χορταστικές – χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά πολύ καλής ποιότητας, ενώ εξαιρετικός είναι και ο καφές τους. Για όλους αυτούς τους λόγους το Stiernan έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο στέκι των κατοίκων της Στοκχόλμης. Ειδικά τις καθημερινές, είναι σχεδόν πάντα γεμάτο τις μεσημεριανές ώρες, καθώς το προτιμούν για φαγητό άνθρωποι που εργάζονται εκεί κοντά.

Joel Rapi

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή