ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ σηκώνει ψηλά τη σημαία της αδιαλλαξίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι λανθασμένες οι πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να εφαρμόζουν δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, ύψους 200 δισ. δολαρίων, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί του θέματος την προσεχή εβδομάδα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Οβάλ Γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αμοιβαία κατάργηση των δασμών στα αυτοκίνητα, απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και υπονόησε πως προτίθεται να προχωρήσει σε επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Και όλα αυτά ενώ δεν είχε περάσει ούτε ένα 24ωρο από την πρόταση της επιτρόπου Εμπορίου της Ε.Ε. Σεσίλιας Μάλμστομ για την κατάργηση «των δασμών στα αυτοκίνητα αλλά και όλων των δασμών αν οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους του Bloomberg προχθές αν είναι ικανοποιημένος από την προσφορά της Ε.Ε., ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «δεν είναι αρκετά καλή». Προσέθεσε ότι η Ε.Ε είναι περίπου «τόσο κακιά όσο η Κίνα, αλλά μικρότερη». Είπε, επίσης, ότι η κατάργηση των δασμών από την Ε.Ε. στις εισαγωγές αυτοκινήτων δεν θα βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, διότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα αγοράσουν αμερικανικά αυτοκίνητα ακόμη και αν μειωθούν οι δασμοί. Βέβαια, ο κ. Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι επωφελείται από τις εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφού άκουσε τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε: «Αν η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα, τότε θα πράξουμε ανάλογα». Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ZDF, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως η Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να καθορίσει την εμπορική πολιτική της.

Τον Ιούλιο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες είχαν δεσμευθεί ότι θα συζητήσουν για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας που θα ρυθμίζει τις μεταξύ τους συναλλαγές σε βιομηχανικά προϊόντα. Η Ουάσιγκτον είχε επιμείνει να εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα από τις διαπραγματεύσεις. Επιτεύχθηκε έτσι ανακωχή χωρίς την επιβολή πρόσθετων δασμών, η οποία όμως σήμερα τίθεται εν αμφιβόλω. Επειτα από την ανακοίνωση της ανακωχής είχαν αναθερμανθεί οι προσδοκίες ότι θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Ε.Ε, η οποία ξεκίνησε με τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στις αρχές Μαρτίου.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε, επίσης, πως δεν είναι λανθασμένες οι πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να εφαρμόζουν δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, ύψους 200 δισ. δολαρίων, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί του θέματος την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ έχουν περιθώριο έως τις 6 Σεπτεμβρίου για να διατυπώσουν τις θέσεις τους πάνω στα σχέδια του Λευκού Οίκου. Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει μια πολιτική εμπορικού προστατευτισμού. Καταφεύγει σε απειλές για την επιβολή δασμών, προκειμένου να πείσει τους εμπορικούς εταίρους της να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποδεχθούν τους όρους των ΗΠΑ.

Χειραγώγηση νομισμάτων

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα για χειραγώγηση του ευρώ και του γουάν, αντίστοιχα. Απείλησε, επίσης, με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αν δεν αλλάξει τη στάση του απέναντι στην Ουάσιγκτον. «Δεν συναγωνιζόμαστε μόνον ενάντια στο γουάν αλλά και ενάντια στο ευρώ», δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg αργά την Πέμπτη. Και τα δύο νομίσματα εξακολουθούν να υποχωρούν. Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι η Κίνα προχωρεί στην υποτίμηση του γουάν για να στηρίξει την οικονομία της. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας ενισχύθηκε απρόσμενα αυτόν τον μήνα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ