Το γραφείο των Elastic Αrchitects ανέλαβε τη δεύτερη φάση της ανακαίνισης του ξενοδοχείου Mitsis Rinela Beach Resort & Spa, στην περιοχή Κοκκίνη Χάνη στην Κρήτη. Η μελέτη επικεντρώθηκε στους δημόσιους χώρους του ξενοδοχείου και πιο συγκεκριμένα στην παραλία, στον υπαίθριο χώρο του κεντρικού κτιρίου και ενός χώρου καφέ δίπλα από το εστιατόριο.

Εμπνευσμένη από το απέραντο γαλάζιο, τη θάλασσα και τον ουρανό της Ελλάδας, ο σχεδιασμός ξεδιπλώνει μια συλλογή χειροποίητων κατασκευών υψηλών προδιαγραφών, αναδεικνύοντας τις ελληνικές παραδόσεις.

Βασική στόχευση της ανακαίνισης ήταν η ανάδειξη του ξενοδοχείου σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και φιλοξενίας. Η λιτή σχεδίαση με έντονα ελληνικά στοιχεία συνδιαλέγεται με την λειτουργικότητα των χώρων και αναδεικνύει την υφή των υλικών που επιλέχθηκαν, με την σκιά που δημιουργείται από τα κλαδιά λυγαριάς να μεταβάλλει την αίσθηση του χώρου, κατά τη διάρκεια της μέρας.

Στον χώρο της παραλίας εναλλάσσονται πέντε χωρικές μονάδες, ομπρέλα με ξαπλώστρα, τα daybeds, χώρος με καθίσματα, πέργκολα με σχοινιά και πέργκολα με κλαδιά τοπικής λυγαριάς, όπου αποτελούν χειροποίητα έργα τέχνης πλεγμένα από Έλληνες τεχνίτες. Η φυσικότητα των υλικών σε συνδυασμό με τη σύνθεση των παραπάνω μονάδων δημιουργούν ένα μοτίβο στο χώρο που συνδιαλέγεται με το τοπίο.

Ο χώρος του καφέ που γειτνιάζει με τον χώρο του εστιατορίου που είχε ανακαινιστεί στην πρώτη φάση επέμβασης, δημιούργησε την ανάγκη συνέχειας των βασικών αρχιτεκτονικών στοιχείων του εστιατορίου.

Το μπαρ τοποθετείται κεντρικά και διαιρεί τον χώρο των της τραπεζαρίας εκατέρωθεν αυτού, δημιουργώντας συμμετρία σε επίπεδο κάτοψης. Για το πάτωμα επιλέχτηκε η χρήση, πατητής τσιμεντοκονίας, φυσικού χρωματισμού, επιτυγχάνοντας απλότητα και ομοιομορφία.

Οι ξύλινες κατασκευές από ακατέργαστους κορμούς καστανιάς, που προέρχονται από το Άγιο Όρος, η ανεμπόδιστη θέα, το παιχνίδι της σκιάς που δημιουργεί το πλέγμα της λυγαριάς, είναι στοιχεία που εναρμονίζονται για το τελικό αποτέλεσμα τονίζοντας την αυθεντικότητα και αδρότητα της γης.

Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς

Επιμέλεια: ELASTIC ARCHITECTS / www.elasticarchitects.com

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ