ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος το QE στα τέλη Δεκεμβρίου, λέει ο Ντράγκι

«Αν αρχίσουν οι εταιρείες να γίνονται περισσότερο αβέβαιες για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, η συμπίεση του περιθωρίου κέρδους ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο επίμονη», εξήγησε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ολοκληρώσει στο τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επανέλαβε χθες ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως η επιβράδυνση της οικονομίας είναι «προσωρινή» και πως δεν βλέπει «κανέναν λόγο» για τον οποίο θα μπορούσε να διακοπεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Παρά την αισιοδοξία της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να ενισχυθεί με λιγότερο έντονο ρυθμό απ’ όσο έχουν προβλέψει οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ εξακολουθεί να θεωρεί πως η οικονομία θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα, σε γενικές γραμμές, όπως έχει προβλέψει η ΕΚΤ, ωστόσο ο πρόεδρός της προειδοποίησε ότι έχει αυξηθεί η απειλή του οικονομικού προστατευτισμού (έμμεση αναφορά στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και στην τακτική της Ουάσιγκτον να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς).

«Αν αρχίσουν οι εταιρείες να γίνονται περισσότερο αβέβαιες για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, η συμπίεση του περιθωρίου κέρδους ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο επίμονη», εξήγησε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται ο υποκείμενος πληθωρισμός (σ.σ. διάφορες μορφές του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού όπου εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες προϊόντων με ευμετάβλητες τιμές, όπως η ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα) και συνεπώς την πορεία που περιμένουμε να έχει ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα», συμπλήρωσε ο κ. Ντράγκι παραδεχόμενος ότι «έχει ενισχυθεί η αβεβαιότητα γύρω από τη μεσοπρόθεσμη προοπτική» του πληθωρισμού.

Χθες, η Eurostat επιβεβαίωσε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 2,2% από 2,1% τον Σεπτέμβριο, δηλαδή βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 1,2% τον Οκτώβριο από 1,1% τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τέλος του έτους και έχει προϊδεάσει τους επενδυτές ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στο σημερινό τους επίπεδο μέχρι τουλάχιστον το τέλος του καλοκαιριού του 2019.

Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε αυτή τη «γραμμή» στη χθεσινή του ομιλία, ωστόσο προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη υπερβολική αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη –ανέφερε ως πιθανά αίτια την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού και την αναταραχή από την Ιταλία– θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2011 και μετά. «Αν σκληρύνουν υπερβολικά οι συνθήκες χρηματοδότησης ή ρευστότητας ή αν επιδεινωθεί η προοπτική του πληθωρισμού... αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί στην προσαρμογή της προβλεπόμενης πορείας των μελλοντικών επιτοκίων δανεισμού».

Το τρίτο τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% (σε τριμηνιαία βάση), δηλαδή τον χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών. «Ο κ. Ντράγκι έστειλε ένα σαφές μήνυμα πως η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να είναι πιο επιφυλακτική, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι κάνει λάθος, στο θέμα των επιτοκίων δανεισμού», σχολίασε στο Reuters o Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING Germany.

«Ανακούφιση» για πετρέλαιο

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί «ανακούφιση» για τους Ευρωπαίους καταναλωτές τη στιγμή που ενισχύεται η αβεβαιότητα που προκαλούν το Brexit και η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, με αφορμή τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, είπε την Πέμπτη ο Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ. «Η πρόσφατη εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου αποτελεί –αν διατηρηθεί– θετική εξέλιξη για την Ευρώπη», είπε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες. Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 20% από το επίπεδο όπου είχε φτάσει στις αρχές Οκτωβρίου, κυρίως εξαιτίας της ασθενέστερης ζήτησης εν μέσω επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει τόσο η καταναλωτική όσο και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ενώ αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για την ανάπτυξη. «Η επιβράδυνση ή ακόμη και η διόρθωση (σ.σ. υποχώρηση τιμών κατά περισσότερο από 10%) των τιμών του πετρελαίου προσφέρει κάποια ανακούφιση... διότι είναι αλήθεια ότι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται μαύρα σύννεφα», σημείωσε ο Πέτερ Πρατ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ