Αυξάνονται οι άστεγοι στις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας

Αυξάνονται οι άστεγοι στις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστεγος  είναι σήμερα ο ένας σε κάθε διακόσια άτομα στη Βρετανία, μία αύξηση της τάξεως του 4% μέσα στον τελευταίο χρόνο, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καταγγέλλει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Shelter.

Η έκθεση της Shelter αποδίδει την αύξηση των αστέγων στα υψηλά ενοίκια, στις περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας και στην έλλειψη κατοικιών με χαμηλά ενοίκια, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις μεγάλες πόλεις, όπως είναι το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ.

«Κανείς δεν μπορεί να συγχωρέσει το γεγονός ότι 320.000 άνθρωποι στη Βρετανία πλήττονται από την οικιστική κρίση και δεν διαθέτουν σπίτι», επισήμανε η γενική διευθύντρια της Shelter, Πόλι Νιτ. «Αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη κατοικίας έχει εφιαλτικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Τα νέα στοιχεία παρουσιάστηκαν μερικές ημέρες αφού μία ειδική έκθεση του ΟΗΕ στη βαθιά ένδεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι οι περικοπές των κυβερνητικών δαπανών στην Βρετανία προκάλεσαν «μεγάλη δυστυχία».

Τα καινούργια στοιχεία καλύπτουν την περίοδο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018 και περιλαμβάνουν αυτούς που ζουν σε προσωρινές κατοικίες, ξενώνες ή βρίσκονται υπό τη φροντίδα της Πρόνοιας, όπως εξάλλου και αυτούς που κοιμούνται στον δρόμο.

Ο Βρετανός υπουργός Υποδομών Τζέιμς Μπρόκενσιρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση επενδύει τεράστια ποσά προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη στέγης. «Η στρατηγική μας γι’ αυτούς που κοιμούνται στον δρόμο, η υποστήριξη των δημοτικών συμβουλίων και όλων όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή, βοηθούν να φύγει ο κόσμος από τους δρόμους και να βρει σπίτια, ιδιαίτερα τώρα που έρχονται οι πιο κρύοι μήνες του χρόνου», τόνισε ο Μπρόκενσιρ. «Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς μία στέγη πάνω από το κεφάλι του».

Συνολικά, η έλλειψη στέγασης είναι ένα πρόβλημα το οποίο στη Βρετανία παρουσίασε αύξηση την τελευταία εξαετία, με 80.000 οικογένειες να έχουν βρει προσωρινά καταλύματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 120.000 παιδιά, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δαπανήσει 9 δισεκατομμύρια στερλίνες για την ανοικοδόμηση φθηνών κατοικιών και έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο να ανοικοδομεί 300.000 νέες κατοικίες κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας 2020.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο πέρυσι ψήφισε τον νόμο περί της μείωσης των αστέγων που αύξησε τις υποχρεώσεις των δημοτικών συμβουλίων προκειμένου να βοηθηθούν οι άστεγοι.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα που εκπονήθηκε από τον κατασκευαστικό όμιλο Νάιτ Φρανκ διαπίστωσε ότι ο αριθμός οικονομικών κατοικιών που ανοικοδομήθηκαν στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 12% την περασμένη χρονιά, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή