«Tρελή» και «ανήθικη» η τροποποίηση γονιδίων των διδύμων στην Κίνα σύμφωνα με 120 επιστήμονες

«Tρελή» και «ανήθικη» η τροποποίηση γονιδίων των διδύμων στην Κίνα σύμφωνα με 120 επιστήμονες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 100 επιστήμονες, περισσότεροι εκ των οποίων από την Κίνα, καταδίκασαν ως «τρελή» και ανήθικη την αλλαγή ανθρώπινων γονιδίων, μετά τον ισχυρισμό γενετιστή ότι προχώρησε στην τροποίηση και αντικατάσταση γονιδίων δίδυμων κοριτσιών με στόχο να δημιουργήσει τα πρώτα έμβρυα που έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία. 

Σε ανοικτή επιστολή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η χρήση της τεχνολογίας CRISPR-Cas9 για την επεξεργασία των γονιδίων των ανθρώπινων εμβρύων ήταν επικίνδυνη, αδικαιολόγητη, ενώ παράλληλα βλάπτει τη φήμη και την ανάπτυξη της βιοϊατρικής κοινότητας στην Κίνα.

Με βίντεο ανήρτησε στο διαδίκτυο, ο επιστήμονας Χε Τζιανκούι υπερασπίστηκε όσα κατάφερε, λέγοντας ότι προχώρησε στην τροποποίηση εμβρυακών γονιδίων, ώστε να θωρακίσει τα βρέφη από το ενδεχόμενο μελλοντικής μόλυνσης από τον ιό HIV. Ο Χε χρησιμοποίησε τη μέθοδο CRISPR, η οποία επιτρέπει επεμβάσεις ακριβείας στο DNA, με αλλαγή και αντικατάσταση γονιδίων των δύο παιδιών που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση, με ωάριο που είχε τροποποιηθεί πριν εμφυτευθεί στη μητέρα. 

Το βίντεο που ανακοινώνει την παρέμβαση στο DNA των εμβρύων.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιστολή διαμαρρτυρίας τους, εξετάζοντας τη εν λόγω «έρευνα» από το κάτοπτρο της βιοϊατρικής δεοντολογίας, η διεξαγωγή άμεσων ανθρώπινων πειραμάτων μπορεί να περιγραφεί μόνο ως «τρελή». 

«Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει. Μπορούμε ακόμα να υπάρχει ελπίδα να το κλείσουμε πριν είναι πολύ αργά», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι 120 επιστήμονες μεταξύ άλλων στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας δημοσίευσε η κινεζική εφημερίδα The Paper. Μεταξύ των επιστημόνων που υπογράφουν την επιστολή είναι ο Γιανγκ Ζενγκάνγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Fudan, ο οποίος ανέφερε στο Reuters ότι η επεξεργασία γονιδίων είναι άκρως επικίνδυνη. 

Από την πλευρά του το Southern University Επιστήμης και Τεχνολογίας με το οποίο συνεργάζεται ο Χε Τζιανκούι δήλωσε ότι δεν γνώριζε το ερευνητικό πρότζεκτ με το οποίο είχε καταπιαστεί ο Κινέζος επιστήμονας καθώς βρισκόταν σε άδεια άνευ αποδοχών από τον Φεβρουάριο. 

Η κρατική επιτροπή δεοντολογίας ανέφερε ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση, ενώ η Κρατική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η υπόθεση είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» και ως εκ τούτου παράγγειλε τη διερεύνησή της από τους τοπικούς υγειονομικούς λειτουργούς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή