ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/11/18)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο ΔΗΚΤΗΣ

Η Ολλανδία αλλάζει τα δεδομένα στην κινητή

«Σκούρα» τα πράγματα σε όσους αντιτίθενται στην περαιτέρω συγκέντρωση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα στο όνομα του ανταγωνισμού. Η Κομισιόν προτίθεται να δώσει το πράσινο φως στην Ολλανδία, οι τέσσερις παίκτες (κινητής τηλεφωνίας) να γίνουν τρεις και μάλιστα η έγκριση αυτή να δίδεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επομένως θα είναι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εμποδίζει, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, μια πιθανή μείωση των παικτών της (σταθερής τηλεφωνίας) στην Ελλάδα από τέσσερις σε τρεις με την απορρόφηση της Forthnet από τις Vodafone και Wind. Στην Ολλανδία η T-Mobile, θυγατρική της Deutsche Telekom, ετοιμάζεται να συγχωνευθεί με την Tele2 οδηγώντας τους τέσσερις παίκτες σε τρεις. Ετσι, το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς, αν οι εταιρείες Vodafone και Wind διαμοιράσουν τα ιμάτια της Forthnet, είναι τουλάχιστον ανεδαφικό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ολλανδία η τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι υπερδιπλάσια της Ελλάδας, αφού ξεπερνάει τα 12 δισ. ετησίως.

Περίεργες παρατηρήσεις για τα λιμάνια

\«Επαναστατική γυμναστική» χαρακτηρίζουν κύκλοι της λιμενικής βιομηχανίας πολλά από τα σχόλια εργαζομένων αλλά και ανωτάτων στελεχών οργανισμών λιμένων –διορισμένων, ας σημειωθεί, από το ΤΑΙΠΕΔ– στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης που συνήφθησαν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις». Η ψήφισή του είναι απαραίτητη για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίηση των λιμένων. Διερωτάται λοιπόν η αγορά: Εχουν διαφορετική γνώμη από τον μέτοχο που τους τοποθέτησε στη θέση τους, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ;

Διεθνής διάκριση για τον ΟΔΔΗΧ

Το βραβείο του «Διαχειριστή κρατικού κινδύνου της χρονιάς» για το swap τον ομολόγων του PSI του 2017 πήρε ο ΟΔΔΗΧ στον διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Λονδίνο το Risk.net. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δ. Τσάκωνας, η Ελλάδα διαθέτει ταμειακά αποθέματα κοντά στα 34 δισ., αρκετά για να καλύψει τις πληρωμές τόκων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα αποτελεί η επαναγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ύψους 5 δισ. ευρώ (από τα 10 δισ. συνολικά), τα οποία χρεώνονται με επιτόκιο 4,9%.

Ξενάγηση στη μονάδα της Coca - Cola 3E

Στο εργοστάσιο της Coca - Cola 3E στο Σχηματάρι βρέθηκε η πρέσβειρα της Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη. «Εντυπωσιάστηκα από την ξενάγησή μου στο Σχηματάρι Mega-Plant. Πρόκειται για μια σπουδαία επένδυση, η οποία αξιοποιεί τη χώρα ως έδρα της βασικής γραμμής παραγωγής για να εξάγει στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας 400 θέσεις εργασίας», υπογράμμισε η κ. Σμιθ. «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αποδείξει ότι στηρίζει κάθε επένδυση που μπορεί να είναι αποδοτική για την κοινωνία», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης.

Στην τελική ευθεία ο Νότιος Διάδρομος

Ολοκληρώθηκε εντός του Νοεμβρίου η «χρυσή συγκόλληση» μεταξύ του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP), ενώνοντας επιτυχώς τους δύο αγωγούς. Η ένωση αυτή αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο στην ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μιας νέας ενεργειακής διαδρομής που θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Ο Νότιος Διάδρομος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz ΙΙ της Κασπίας προς την Τουρκία και, στη συνέχεια, στις ευρωπαϊκές αγορές. Η «χρυσή συγκόλληση» πραγματοποιήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την παρουσία εκπροσώπων των αγωγών TANAP και TAP. Ο γενικός διευθυντής του TAP, Luca Schieppati, δήλωσε ότι «η σύνδεση του TAP με τον TANAP σηματοδοτεί ότι οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2020».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ