ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των χριστιανών μειώνεται και πολλές εκκλησίες μένουν άδειες. Το Βατικανό καλείται να απαντήσει στο δύσκολο ερώτημα: Τι γίνεται με μια εκκλησία χωρίς ενορία και πιστούς;

Αυτές τις μέρες οργανώθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού του Βατικανού διήμερο συνέδριο στο οποίο αναζητήθηκε απάντηση στο ερώτημα «Δεν μένει πια εδώ ο Θεός;». Οι συμμετέχοντες ειδικοί διατύπωσαν θέσεις και απόψεις, έτσι ώστε το Βατικανό να λάβει στη συνέχεια αποφάσεις.

Στην Ιταλία ναοί μετατρέπονται σε γραφεία, συνεδριακά κέντρα, μουσεία ή ακόμα και κλαμπ, όπου την θέση του αγιασμού παίρνουν τα κοκτέιλ.

Στο Μιλάνο υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει με μια εκκλησία που παύει να είναι λατρευτικός χώρος. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι στον Πάπα Φραγκίσκο δεν θα αρέσουν όλες οι σημερινές χρήσεις.

Χαρακτηριστικό για την πόλη είναι το πολυτελές και εντυπωσιακό ντίσκο κλαμπ "Gattopardo" που λειτουργεί μέσα σε μια εκκλησία που έπαψε ήδη στη δεκαετία του ΄70 να είναι τόπος λατρείας. Κάθε βράδυ γίνονται εκρηκτικά πάρτυ, σε ένα σκηνικό που ελάχιστο θυμίζει ότι κάποτε ο χώρος ήταν ναός. 

Ένα άλλο παράδειγμα στην ιταλική μεγαλούπολη είναι η παμπ "La Chiesetta" («Το εκκλησάκι») που στεγάζεται σε εκκλησάκι του 18ου αιώνα. Ο μπάρμαν Νταβίντ λέει: «Υπάρχουν κάποιοι που μας κατηγορούν για βλασφημία, αλλά στο TripAdvisor το μπαρ είναι πολύ δημοφιλές». Κάτω από τις νωπογραφίες οι πελάτες πίνουν κοκτέιλ με ονόματα όπως «Προσκυνητής», «Καρδινάλιος» ή ακόμα και «Αγιασμός». 

Επίσης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πολλές καθολικές εκκλησίες στην Ιταλία περνούν συχνά στα χέρια άλλων χριστιανικών δογμάτων. Τόσο στη Ρώμη όσο και στο Μιλάνο αρκετοί καθολικοί ναοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως τόποι λατρείας από ορθοδόξους ή κόπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Βατικανού στη Γερμανία έκλεισαν περίπου 500 εκκλησίες μέσα στην τελευταία 20ετία. Ένα τρίτο των κτηρίων πωλήθηκαν και οι υπόλοιπες κατεδαφίστηκαν.

 
Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ