Γαλλία: Σοκ και ανησυχία για την έκρηξη βίας και τις καταστροφές

Γαλλία: Σοκ και ανησυχία για την έκρηξη βίας και τις καταστροφές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία για την έκταση και κυρίως την άγρια μορφή που παίρνει η κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία εκφράζουν οι μεγαλύτερης επιρροής εφημερίδες της χώρας.

Στο κύριο άρθρο της Le Monde, ο διευθυντής της εφημερίδας, Ζερόμ Φενολιό, χαρακτηρίζει την κρίση που πυροδότησαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» αποφασιστικό «σημείο καμπής της πενταετίας» Μακρόν. Το άρθρο κάνει λόγο για φαινόμενα «αλαζονείας και λεκτικών προκλήσεων» που δυσκολεύουν την επικοινωνία του προέδρου με τα λαϊκά στρώματα και απευθύνει έκκληση «να τροποποιήσει σε βάθος τον τρόπο διακυβέρνησης».

Από την πλευρά της, η κεντροαριστερή Liberation υποστηρίζει ότι «το Παρίσι, χωρίς αμφιβολία, έζησε τις πιο βίαιες διαδηλώσεις από τα γεγονότα του Μάη του ’68», σημειώνοντας τον ετερόκλητο χαρακτήρα των διαδηλωτών – από εθνικιστές της άκρας Δεξιάς, μέχρι αριστεριστές και αναρχικούς.

«Εθνική κρίση» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της Le Figaro, κατά την οποία «η 1η Δεκεμβρίου θα καταγραφεί ως μια πληγή στη συλλογική, εθνική συνείδηση». Η συντηρητική εφημερίδα καταδικάζει «την έκρηξη ασυγχώρητης βίας» και υποστηρίζει ότι «ολόκληρη η χώρα είχε την αίσθηση ότι παρακολουθεί την κατάρρευση του κράτους».

Στο μεταξύ, την κυβέρνηση απασχολεί πλέον και το σημαντικό οικονομικό κόστος των ταραχών. Μόνο στο Παρίσι, η πυροσβεστική υπηρεσία κατέγραψε 249 πυρκαγιές, με στόχο 112 οχήματα, 130 φορητούς εξοπλισμούς και έξι κτίρια.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ είχε χθες συνάντηση με επαγγελματικές ομοσπονδίες, των οποίων οι κλάδοι επηρεάζονται εντονότερα από τα πρόσφατα επεισόδια. Σύμφωνα με τον Λε Μερ, οι μεγάλες επιχειρήσεις διανομής υπέστησαν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 15% έως 25% από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Στο χονδρεμπόριο η μείωση εκτιμάται γύρω στο 15%, στην εστίαση φθάνει το 20% και στο λιανεμπόριο κυμαίνεται από 20% μέχρι και 40%. «Οι επιπτώσεις είναι βαριές και συνεχίζονται», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Λε Μερ, διευκρινίζοντας ότι, αν και όλη η Γαλλία πλήττεται από τα αρνητικά φαινόμενα, το Παρίσι είναι εκείνο που επωμίζεται το κύριο βάρος. Η περίοδος των εορτών ξεκίνησε με πολύ άσχημο τρόπο για τα καταστήματα, ενώ ξενοδόχοι και τουριστικά γραφεία δέχονται ήδη πιέσεις για ακυρώσεις κρατήσεων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον ξενοδοχειακό όμιλο UMIH, αρκετά ξενοδοχεία καταγράφουν ακυρώσεις της τάξης του 20% με 50%, ενώ οι κρατήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 10% έως 15%.

Στόχοι διαδηλωτών

Οι βανδαλισμοί του περασμένου Σαββάτου έπληξαν πολλά καταστήματα στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, που βρέθηκε στο κέντρο της θύελλας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είχαν κρατήσει τα καταστήματά τους κλειστά και είχαν πάρει επείγοντα μέτρα για τη θωράκισή τους. Οι καταστροφές επεκτάθηκαν και σε άλλα σημεία του Παρισιού, κυρίως στο όγδοο, το ένατο και το 16ο διαμέρισμα. Το κατάστημα της Apple και οι οίκοι Dior και Chanel έγιναν στόχοι διαδηλωτών, που έσπασαν βιτρίνες, ενώ άλλα καταστήματα υπέστησαν πλιάτσικο. Τα φημισμένα πολυκαταστήματα Lafayette και Printemps αναγκάστηκαν να κατεβάσουν τα ρολά για να αποφύγουν ανάλογες επιδρομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή