Η αναμπουμπούλα και η ακροδεξιά

Η αναμπουμπούλα και η ακροδεξιά

Κύριε διευθυντά

Εδώ  και καιρό ο Εμανουέλ Μακρόν έρχεται αντιμέτωπος με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία, το γνωστό σε όλους μας κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Η αιτία πρόκλησής του είναι τα σκληρά οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν στη Γαλλία όπως και παντού στην Ευρώπη. Αυτά ώθησαν τους Γάλλους σε πρώτη φάση να αντιδράσουν ενάντια στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Το γεγονός ότι κανένας ισχυρός παράγοντας, θεσμικός αντιπρόσωπος ή φορέας εξουσίας δεν το οργάνωσε, είναι άξιο προσοχής. Φαίνεται ότι αυτή η αυθόρμητη διαμαρτυρία των κατοίκων της Γαλλίας έχει βαθιές κοινωνικές ρίζες, για αυτό και απολαμβάνει πρωτοφανή ποσοστά δημοτικότητας.

Είναι γεγονός πως η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται ότι αγνοεί τους πολίτες της και αυτοί τώρα την τιμωρούν! Στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής όλων των ευρωπαϊκών κρατών στο περιβόητο σύμφωνο σταθερότητας θυσιάζονται στην κυριολεξία οι ζωές των πολιτών της. Τι να τα κάνουμε όμως τα νούμερα αν οι πολίτες δεν ευημερούν; Και ορίστε τα αποτελέσματα. Η Ευρώπη φλέγεται! Αυτό το κίνημα εκδηλώνεται ήδη και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, ενώ βάζει τους θεμέλιους λίθους για την επικράτηση της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού! Σε κάθε περίπτωση, όσο η Ευρώπη φαίνεται να αδιαφορεί για τους πολίτες της οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το Brexit είναι ήδη γεγονός. Τι μέλλει γενέσθαι;

Αλεξανδρος Κριτσικης, Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή