ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία της Άγγελα Μέρκελ στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο, μετά από 18 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος. Η Μέρκελ αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος μετά τις απώλειες που κατέγραψε η CDU στις περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου και τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις. Σκοπεύει πάντως να ολοκληρώσει τη θητεία της στην καγκελαρία.

Στην ιστορική για την ίδια και το κόμμα ομιλία της, η Μέρκελ έκανε αναδρομή στην μακρά πορεία της ως αρχηγός του CDU και αργότερα ως καγκελάριος, επέκρινε τον διχασμό με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και ζήτησε ενότητα  στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης. 

Η Μέρκελ υπενθύμισε ότι ανέλαβε καθήκοντα το 2000, όταν το κόμμα ήταν σε βαθιά κρίση, και «κάρφωσε» τον Σόιμπλε για το σκάνδαλο δωρεάς στο CDU το 1998, λέγοντας ότι τότε , αυτός ήταν ηγέτης του κόμματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το CDU σήμερα είναι διαφορετικό από το 2000 και αυτό είναι καλό. Το κόμμα δεν πρέπει να κοιτάζει το παρελθόν αλλά το μέλλον» Τελειώνοντας, και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα συγκίνησης, η Άγγελα Μέρκελ είπε ήθελε να αφήσει την ηγεσία του κόμματος με αξιοπρέπεια και τόνισε : «Είναι πλέον ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, ήταν μεγάλη χαρά για μένα, ήταν τιμή».

Με το τέλος της ομιλίας της, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα με τους 1001 συνέδρους, 1.000 επίσημους προσκεκλημένους και 1600 δημοσιογράφους, ξέσπασαν χειροκροτήματα που κράτησαν 10 λεπτά.Μάλιστα, κάποιοι από τους σύνεδρους κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Σε ευχαριστούμε, αφεντικό!». 

Η Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν είναι οι μοναδικοί επίσημοι υποψήφιοι για την διαδοχή της Μέρκελ και τις 17:30 (ώρα Ελλάδος), εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ