Χαράς… ευαγγέλια για Αρη και ΠΑΟΚ

Χαράς… ευαγγέλια για Αρη και ΠΑΟΚ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική Πολιτεία κάθε άλλο παρά έχει συνηθίσει τους απλούς φορολογούμενους πολίτες σε χαρισματικές ρυθμίσεις των χρεών τους, αλλά όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση των ΚΑΕ ΠΑΟΚ και Αρης το πολιτικό όφελος είναι μεγάλο, τότε «ξεχνά» το δημοσιονομικό έλλειμμα και χαρίζει χρέη που μετρούνται σε δισεκατομμύρια δραχμές.

Η υπόσχεση της Πολιτείας και του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους προς το Δημόσιο, μετατράπηκε σε ειδική εκκαθάριση, σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία συμπεριλήφθηκε στο ολυμπιακό νομοσχέδιο και ψηφίστηκε στη Βουλή, προχθές τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των 11 δισ. δραχμών να πάψει πλέον να υφίσταται για τον Αρη και τον ΠΑΟΚ, στον «βωμό» της αδιαμφισβήτητης ιστορίας και προσφοράς τους στο ελληνικό μπάσκετ.

Το αρχικό χρέος των 750 εκατομμυρίων δραχμών για τον ΠΑΟΚ και των 450 εκατομμυρίων για τον Αρη είχε δεκαπλασιαστεί για τον μεν «Δικέφαλο» (7,5 δισ.), ενώ η οφειλή του Αρη είχε ανέλθει στα 3,5 δισ. και το κοινό πρόβλημα των δύο συμπολιτών της Θεσσαλονίκης, από το οποίο απειλήθηκε άμεσα η αγωνιστική ύπαρξη των δύο ομάδων στην Α1 κατηγορία, ένωσε τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά στην ιστορία, αλλά και την ευγνωμοσύνη τους προς την Πολιτεία για το μεγαλύτερο «συγχωροχάρτι» που δόθηκε ποτέ στον ελληνικό αθλητισμό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ΚΑΕ Αρης και ΠΑΟΚ θα τελούν υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και η διοίκηση των δύο ανωνύμων εταιρειών περνά στη δικαιοδοσία των ερασιτεχνικών συλλόγων, έως ότου βρεθούν ενδιαφερόμενοι επενδυτές οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν χωρίς το βάρος των υπέρογκων χρεών. Η κατάφωρη εύνοια της τροπολογίας εντοπίζεται στο γεγονός ότι για τα χρέη των 11 δισ. δεν προβλέφθηκε ούτε καν διακανονισμός δόσεων για το αρχικό κεφάλαιο του χρέους τους!

Αν, εφαρμόζονταν οι νομικές συνέπειες που έχει κάθε ανώνυμη εταιρεία η οποία βρίσκεται στη θέση του Αρη και του ΠΑΟΚ, θα πρέπει να κηρυχθεί πτώχευση και άμεσος υποβιβασμός των ομάδων στην Β’ Εθνική, ώστε να διαγραφούν οριστικά τα χρέη τους. Το κέρδος των δύο συλλόγων είναι διπλό, εφόσον δεν τίθεται ζήτημα υποβιβασμού τους και οι διοικήσεις των ερασιτεχνών μαζί με τους υποψήφιους αγοραστές του πακέτου των μετοχών δεν έχουν καμία επιβάρυνση από το «αμαρτωλό» παρελθόν των προηγούμενων διοικήσεων.

Στον πλειστηριαμό που θα προκηρύξουν ο Αρης και ο ΠΑΟΚ, θα αποκλεισθούν οι παλαιοί μέτοχοι για τους οποίους θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αλλά θα κληθούν να τις τακτοποιήσουν μόνοι τους. Οι διοικήσεις των «αιωνίων» αντιπάλων πανηγύρισαν μαζί για την απαλλαγή των χρεών τους και σε κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν ιστορική ημέρα την 20ή Σεπτεμβρίου 2001 και υποστηρίζουν ότι η λήξη του «ομηρικού» καθεστώτος θα αναγεννήσει το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης. Ο Αρης και ο ΠΑΟΚ ευχαριστούν πρωτίστως τον εμπνευστή του νομοσχεδίου Βαγγέλη Βενιζέλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη, τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γεώργιο Βασιλακόπουλο, τους βουλευτές Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT