«Σημεία και τέρατα» στην ΠΑΕ ΑΕΚ

«Σημεία και τέρατα» στην ΠΑΕ ΑΕΚ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «γκρίζες ζώνες» έλαμψαν με την παρουσία τους στον διαχειριστικό έλεγχο της ΠΑΕ ΑΕΚ, τον οποίο διενήργησε η εταιρεία ορκωτών λογιστών BDO, για την περίοδο από τις 30-6-2005 έως τις 30-6-2009. Και αυτό γιατί αναδείχθηκαν παρατυπίες, κυρίως οικονομικής φύσεως και κακοδιαχείρισης, αφού, όπως διέγνωσαν οι ελεγκτές: «δεν τηρούντο εσωτερικές διαδικασίες, δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο σύστημα έγκρισης για σύναψη επαγγελματικών συμβολαίων και δεν εφαρμοζόταν εσωτερικός έλεγχος».

Με μια πρώτη ανάγνωση των 115 σελίδων του πορίσματος τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αρκετά, χωρίς, ωστόσο, να είναι υπεύθυνη η εταιρεία που διεξήγαγε τον έλεγχο, αφού και σε αυτήν δεν δόθηκαν όλα τα στοιχεία, όπως η ίδια αναφέρει.

Στην παράγραφο 1.5: «τηρούμενες διαδικασίες» αναφέρεται πως η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν εφάρμοζε καταγεγραμμένο σύστημα διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου, το οποίο να περιλάμβανε τις διαδικασίες έγκρισης, για τη σύναψη επαγγελματικών συμβολαίων και κανονισμού προμηθειών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στις αμοιβές και στα έξοδα σύναψης επαγγελματικών συμβολαίων. Δεν υπήρχε εγκεκριμένος κανονισμός για την ανάθεση προμηθειών – υπηρεσιών και τη σύναψη και εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων. Δεν υπήρχαν επίπεδα – δικλίδες ασφαλείας στη μηχανογραφική εφαρμογή με την οποία καταγράφονται τα οικονομικά δεδομένα και όλοι είχαν την πρόσβαση στα στοιχεία. Τέλος, σε πληθώρα περιπτώσεων το σύστημα της ορθής φύλαξης και αρχειοθέτησης των παραστατικών συναλλαγών παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις.

Ποιος Δαρσίνος;

Κατά τ’ άλλα, εάν καταγράψουμε με τίτλους, τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης αυτά είναι:

– Ποδοσφαιριστής με το όνομα Δαρσίνος υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο (Ιούλιος 2007), με αποδοχές 13.705 ευρώ, ενώ ο μάνατζέρ του, κ. Χατζηιωάννου, πήρε 35.000 ευρώ.

– Στη μεταγραφή του Τσάνκο (Αύγουστος 2005), ο μάνατζέρ του χρεώθηκε ότι πήρε 50.000 ευρώ, αλλά δεν υπάρχει έμβασμα πληρωμής ούτε φορολογικό παραστατικό.

– Ο Ενσαλίβα υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο θα έπαιρνε για τη μεταγραφή του 660 χιλ. ευρώ, στις 2/7/2007 και μία μέρα μετά, το συμβόλαιο που υπέγραψε ανέφερε ποσό ύψους 960 χιλ. ευρώ.

– Τον Αύγουστο του 2008 η ΑΕΚ έδωσε 650 χιλιάδες ευρώ για κάποιον ποδοσφαιριστή Φαμπιάν Μογιάνο που δεν ήρθε ποτέ στην ομάδα. Ωστόσο, το αντίγραφο του τραπεζικού εμβάσματος φέρει ως αιτιολογία: «αμοιβή μεταγραφής για τον ποδοσφαιριστή Πελετιέρι».

– Οι 25 μέρες διαμονής του Αρουαμπαρένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι κόστισαν 15 χιλ. ευρώ.

Ρίμπο και Φερέρ

– Τα έξοδα διαμονής του Ριβάλντο και της οικογένειάς του, χρέωσαν την ΠΑΕ 138 χιλ. ευρώ.

– Το ενοίκιο του Ενσαλίβα ήταν 1.500 ευρώ τον μήνα, του Μαϊστόροβιτς 5.000 και του Γκερέιρο 2.000.

– Η αποζημίωση για τον Λορένθο Σέρα Φερέρ είναι 2.049.870 καθαρά (μεικτά 2.601.357,87) και για τον βοηθό του, Αλομάρ, 509.604,57 ευρώ.

Ρήτρα Θανόπουλου!

– Ο πρώην πρόεδρος, Νίκος Θανόπουλος αμειβόταν με 6.460 ευρώ το 2008, 8.700 το 2009 και 10.500 το 2010, ενώ υπήρχε ρήτρα στο συμβόλαιό του, πως αν η ΑΕΚ τον απέλυε θα του έδινε 100.000 ευρώ.

– Η ΠΑΕ ΑΕΚ επιβεβαίωσε και επίσημα την πληροφορία πως ο λογιστής του Ντέμη Νικολαΐδη, Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος δεν παρέδωσε τα στοιχεία για τις χρήσεις λήξης 30.06.2005 και 30.06.2006 που απουσιάζουν από το πόρισμα του διαχειριστικού. Ο ίδιος, ωστόσο, διαψεύδει κάτι τέτοιο.

Κυνικός ο Χιμένεθ

Στο ποδοσφαιρικό τμήμα, πάντως, παίκτες και τεχνική ηγεσία έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο σημερινό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, για το κύπελλο Ελλάδος. Ο Μανόλο Χιμένεθ γνωρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος θεσμός είναι ο μοναδικός εφικτός για την ΑΕΚ για τη φετινή περίοδο εμφανίστηκε απόλυτα… κυνικός στις δηλώσεις του, στους εκπροσώπους του Τύπου.

«Δεν υπάρχουν οι βαθμοί. Υπάρχει αποκλεισμός. Επιβιώνεις ή πεθαίνεις. Από μόνο του το παιχνίδι είναι ένα κίνητρο. Θέλουμε ένα καλό αποτέλεσμα, γνωρίζοντας πως όλα θα κριθούν στο δεύτερο παιχνίδι», τόνισε ο Ισπανός τεχνικός, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μη γίνει μεταγραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή