O Αθ. Φωκάς, άξιο μέλος της Ακαδημίας

O Αθ. Φωκάς, άξιο μέλος της Ακαδημίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος ακαδημαϊκός είναι από προχθές ο επιφανής μαθηματικός κ. Αθανάσιος Φωκάς, ο οποίος εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Μαθηματικά (Εφαρμοσμένα Μαθηματικά)». O νέος μαθηματικός γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1952 και έτυχε μιας μοναδικής στο είδος της εκπαίδευσης: Αεροναυπηγός (Imperial College της Βρετανίας), PhD στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (Caltech, ΗΠΑ), MD (School of Medicine, Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι). H ευρεία αυτή παιδεία, σε συνδυασμό με την άκρως αναλυτική τεχνική και βαθιά διαισθητική ικανότητα που διαθέτει, ήταν αυτά που αναμφίβολα τον οδήγησαν σε θεμελιώδεις ανακαλύψεις σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών των Φυσικών Επιστημών, της Μηχανικής και της Ιατρικής.

Κατά τον I. M. Gefald (διαπρεπέστατο μαθηματικό του 20ού αιώνα και εν ζωή σήμερα), ο κ. Αθανάσιος Φωκάς αποτελεί σπάνιο παράδειγμα επιστήμονος «τύπου» της εποχής της Αναγέννησης. Μία από τις σπουδαιότερες εφαρμογές των Μαθηματικών είναι οι «διαφορικές εξισώσεις με μερικές παραγώγους». Στην περιοχή αυτών των Μαθηματικών ανήκει η σπουδαιότερη συμβολή του νέου ακαδημαϊκού. Για το μοναδικό και θεμελιακό ρόλο στη μελέτη μιας ευρείας κατηγορίας διαφορικών εξισώσεων με μερικές παραγώγους και πιο συγκεκριμένα για το έργο του «Unified Transform Method», το οποίο αναγνωρίσθηκε ως ένα σπουδαίο επίτευγμα, του απονεμήθηκε το Naylor Prize από τη Μαθηματική Εταιρεία του Λονδίνου το 2000, που θεωρείται το αντίστοιχο του Νόμπελ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Με το ίδιο βραβείο έχει τιμηθεί και ο StepheΗawking.

Στον τομέα της Ιατρικής, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη λύση σπουδαίων προβλημάτων, «στην απεικόνιση του εγκεφάλου», τα οποία χαρακτηρίζουν τη «μαγνητοεγκεφαλογραφία», καθώς και την τεχνική που φέρει την ονομασία «Υπολογιστική Τομογραφία εκπομπής μονήρων φωτονίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή