Σαρλ Ντε Γκωλ: Το βιογραφικό φιλμ για τον σπουδαίο Γάλλο

Σαρλ Ντε Γκωλ: Το βιογραφικό φιλμ για τον σπουδαίο Γάλλο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικτυακή πρεμιέρα πραγματοποίησε την Τρίτη το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, κάνοντας αναδρομή στη γαλλική Ιστορία και συγκεκριμένα σε έναν από τους πιο επιφανείς άνδρες της. Τέτοιος είναι φυσικά ο Σαρλ ντε Γκωλ, στρατηγός και μετέπειτα πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έγινε αρχικά γνωστός για τη δράση του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε εκείνες τις σκοτεινές μέρες μάς ταξιδεύει και το ομώνυμο βιογραφικό φιλμ του Γκαμπριέλ Λε Μπομέν, το οποίο έχει για πρωταγωνιστή του τον διάσημο ηθοποιό Λαμπέρ Γουίλσον. 

Βρισκόμαστε στα τέλη της άνοιξης του 1940 και η αστραπιαία γερμανική προέλαση έχει καθηλώσει τις γαλλικές δυνάμεις και επί της ουσίας αχρηστεύσει τη «Γραμμή Μαζινό». Ο στρατηγός Πετέν, ήρωας του Μεγάλου Πολέμου, πιέζει τον Γάλλο πρόεδρο να συνθηκολογήσει, ωστόσο ο Ντε Γκωλ μαζί με μια χούφτα ακόμα αξιωματούχους επιμένουν να συνεχίσουν τον πολεμικό αγώνα. Καθώς οι ναζί πλησιάζουν πια στο Παρίσι, εκείνος καταφεύγει στο Λονδίνο, όπου θα έρθει σε συνεννόηση με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ· ταυτόχρονα η καρδιά του βρίσκεται πίσω στην πατρίδα, εκεί όπου η τύχη της οικογένειάς του αγνοείται. 

Το φιλμ ισορροπεί έξυπνα το βάρος του ανάμεσα στα δραματικά γεγονότα εκείνων των ημερών –και τον ρόλο του πρωταγωνιστή σε αυτά– και στον άνθρωπο Ντε Γκωλ που κρύβεται πίσω από τον αποφασιστικό στρατιωτικό. Ο τελευταίος αγαπά βαθιά τη σύζυγό του και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη μικρή του κόρη, την Αν, η οποία έχει διανοητική αναπηρία. Η δική τους σκέψη παλεύει διαρκώς μέσα του με τις αρχές και το καθήκον προς τη χώρα του. 

Φυσικά, επειδή μιλάμε για ιστορικό δράμα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν κυρίως στο πολιτικό και πολεμικό παρασκήνιο εκείνων των ταραγμένων εβδομάδων. Τα τεταμένα υπουργικά συμβούλια με τις αλληλοκατηγορίες για προδοσία είναι ενδεικτικά αυτού του κλίματος, με τον Ολιβιέ Γκουρμέ να είναι εξαιρετικός στον ρόλο του πελαγωμένου προέδρου Ρεϊνό. Η πιο συγκινητική στιγμή, ωστόσο, είναι αυτή μεταξύ του Ντε Γκωλ και του Τσώρτσιλ, όταν ο τελευταίος συμφωνεί ενώπιον των υπουργών του να ενώσει δυνάμεις και κράτη με τη Γαλλία ενάντια στον κοινό εχθρό, κάτι βέβαια που δεν έγινε ποτέ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ομάδα του στρατηγού Πετέν και την ανακωχή. 

Το «De Gaulle» έχει ήδη Ελληνα διανομέα και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες όταν αυτές ανοίξουν ξανά για το κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή