Η τέχνη του εμβολιασμού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν όλα ήταν διαφορετικά, το μουσείο σύγχρονης τέχνης Καστέλο ντι Ρίβολι της ομώνυμης ιταλικής πόλης θα παρουσίαζε αυτή την περίοδο μια έκθεση της Νιγηριανής εικαστικού Οτομπονγκ Νκάνγκα. Αντ’ αυτού, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος ανέβαλαν την έκθεση, αναδιοργάνωσαν τον τρίτο όροφο του κτιρίου ώστε να μπορεί πλέον να φιλοξενήσει νοσηλευτικό εξοπλισμό, εκπαίδευσαν το προσωπικό στην υποδοχή επισκεπτών που ενδεχομένως αισθάνονται έντονο άγχος και, τέλος, έπειτα από μερικές ακόμη σημαντικές διευθετήσεις, πρόσθεσαν στην ιστοσελίδα τους ένα σύνδεσμο με μία ασυνήθιστη προτροπή: «Προγραμματίστε τον εμβολιασμό σας».

«Σκέφτηκα ότι εφόσον το μουσείο πρέπει να παραμείνει κλειστό για το κοινό, τότε μπορούμε τουλάχιστον να προσφέρουμε κάποιες υπηρεσίες στην κοινότητα και στην αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωνε προχθές στους New York Times η διευθύντρια του μουσείου, Κάρολιν Κριστόφ-Μπακάργκιεφ. Στόχος της είναι να συνδυαστεί η θεραπεία του σώματος με εκείνη της ψυχής: οι πολίτες που προσέρχονται στο Καστέλο ντι Ρίβολι για να εμβολιαστούν, μπορούν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας να απολαύσουν τα έργα της Ελβετής εικαστικού Κλαούντια Κόμτε, υπό τους ήχους του συνεργάτη της, Εγκον Ελιουτ, ο οποίος συνέθεσε ένα ηχοτοπίο «ονειρικής αίσθησης», ικανό να χαλαρώσει τους επισκέπτες πριν και μετά τον εμβολιασμό τους.

Τα έργα της Κόμτε, μεγάλες τοιχογραφίες με γεωμετρικά μοτίβα, αποτελούν μέρος της έκθεσής της «How to Grow and Still Stay the Same Shape», που θα ολοκληρωνόταν τον περυσινό Φεβρουάριο, εάν δεν ενέσκηπτε η πανδημία. Εστω κι έτσι, ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στον νέο τους ρόλο, μιας και όσοι έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής το Καστέλο ντι Ρίβολι για να εμβολιαστούν (περίπου εκατό άτομα καθημερινά, από τις 29 Απριλίου), αναφέρουν ότι το περιβάλλον του μουσείου λειτούργησε για εκείνους ανακουφιστικά. 

Φαίνεται πως πρόκειται για μια καλή ιδέα, που ήδη έχουν υιοθετήσει και άλλα ιδρύματα της Ιταλίας, όπως το μουσείο Μάντρε της Νάπολης και ο εκθεσιακός χώρος HangarBicocca του Μιλάνου. Παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρει και ο καθεδρικός ναός του Σάλσμπουρι στην Αγγλία, όπου μπορεί κανείς να εμβολιαστεί ακούγοντας ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου. Οπως παρατηρούσε αυτονοήτως (ή όχι και τόσο) η Κάρολιν Κριστόφ-Μπακάργκιεφ, «η τέχνη έχει μια ασυνήθιστα μεγάλη επίδραση στην ευεξία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή