«Μοναστήρι του Καρόλου», ένας ιδιαίτερος κόσμος τέχνης στα Χανιά

«Μοναστήρι του Καρόλου», ένας ιδιαίτερος κόσμος τέχνης στα Χανιά

Ενας κόσμος, σαν ένα παράξενο, εξωτικό πουλί, οικείο και σπάνιο ταυτόχρονα, περιμένει να ανοιχτεί στον κόσμο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας κόσμος, σαν ένα παράξενο, εξωτικό πουλί, οικείο και σπάνιο ταυτόχρονα, περιμένει να ανοιχτεί στον κόσμο. Μέσα στο κέλυφος ενός ενετικού μοναστηριού του 1583, που αργότερα έγινε κατοικία Τούρκου άρχοντα, στην παλιά πόλη των Χανίων, στη σκιά του μιναρέ, κοντά στην Αγορά και μέσα στα δαιδαλώδη στενά, βρίσκονται όλα όσα αγάπησε στη ζωή του ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ο Κάρολος Καμπελόπουλος. Είναι ένα νέο σημείο στον πολιτιστικό χάρτη των Χανίων, το «Μοναστήρι του Καρόλου».

Αιγυπτιώτης, γεννημένος στο Κάιρο το 1931, ο Κάρολος Καμπελόπουλος ήταν κομμωτής διάσημων κεφαλών στο Παρίσι των μεταπολεμικών δεκαετιών, γλύπτης ο ίδιος και δαιμόνιος συλλέκτης (με ένα καταπληκτικό γούστο). Αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ, συνδέθηκε με καλλιτέχνες και αστέρες του κινηματογράφου, με τη διανόηση και το τζετ σετ, έζησε στο έπακρο τα φωτεινά χρόνια του μεταπολεμικού κόσμου, μέσα στην ομορφιά της τέχνης.

Κληρονομιά το βλέμμα του

Η κληρονομιά του είναι το βλέμμα του. Ωραίος στη μορφή, ο Κάρολος Καμπελόπουλος στράγγιξε τη ζωή, δούλευε διαρκώς. Οταν δεν εργαζόταν, δημιουργούσε τα έργα του (κυρίως γλυπτά) ή ασχολιόταν με τις συλλογές του (με έργα τέχνης από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα). Αυτό που θα δει ο επισκέπτης στο «Μοναστήρι του Καρόλου» είναι το ξεδίπλωμα μιας ζωής μέσα στη δημιουργία, μέσα σε θαυμάσια τεκμήρια και έργα τέχνης. Μια τεράστια γκάμα υψηλού γούστου από το μπαρόκ έως τον μοντερνισμό. Το παλιό μοναστήρι (Santa Maria della Misericordia) αποκτήθηκε από τον Κάρολο Καμπελόπουλο το 1991. Επένδυσε πολλά για τη δεκαετή αποκατάστασή του (βάσει παλιάς γκραβούρας) και σταδιακά έγινε και Χανιώτης.

Αυτό που θα δει ο επισκέπτης είναι το ξεδίπλωμα μιας ζωής μέσα στη δημιουργία.

Μέσα στα αλλεπάλληλα δωμάτια και επίπεδα του «Μοναστηριού» ακολουθούσα την ξεναγό μου, την κ. Στέλλα Κουτσουπάκη, διευθύντρια του νέου μουσείου και γενική γραμματέα του Ιδρύματος Κάρολος Καμπελόπουλος, στο οποίο πρόεδρος είναι ο κ. Τάκης Καλλιγέρης. Η Στέλλα Κουτσουπάκη προσφέρει στον επισκέπτη τη σύνθετη εμπειρία ενός βιώματος εν εξελίξει, καθώς γνωρίζει κάθε έκθεμα, κάθε γωνιά. Πέρασε ατελείωτο χρόνο οργανώνοντας τις συλλογές, με τη συνδρομή της μουσειολόγου και ιστορικού τέχνης Μυρτώς Κοντομιτάκη, και πλέον το Μουσείο του Καρόλου είναι έτοιμο να εγκαινιαστεί στις 2 Ιουλίου.

«Μοναστήρι του Καρόλου», ένας ιδιαίτερος κόσμος τέχνης στα Χανιά-1
Μερική άποψη από τις συλλογές στο «Μοναστήρι του Καρόλου» στα Χανιά. [ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ]

Γεννημένος καλλιτέχνης και άνθρωπος τολμηρός στη ζωή με πίστη στο ταλέντο του, ο Κάρολος Καμπελόπουλος χτένισε κεφάλια διάσημων και ωραίων γυναικών στο Παρίσι, ξεκινώντας από τον οίκο Carita. Λάτρευε τη Μαρία Κάλλας. Ολόγυρα φωτογραφίες διασημοτήτων με αφιερώσεις. Κατρίν Ντενέβ, Μελίνα Μερκούρη. Από το προσωπικό, περνάμε στο μύχιο, στον όροφο με τα δικά του έργα, γλυπτά σε ορείχαλκο, με επιρροές Τζακομέτι ή Μουαρινιό. Ο Καβάφης, από τα χέρια του. Εμβλημα του μουσείου, ο «Μινώταυρος».

Οι αναρίθμητες συλλογές του αποκαλύπτουν πόσο αυτός ο άνθρωπος αγαπούσε τη ζωή. Από τη Γαλλία του 17ου αιώνα έως την Ελλάδα του 20ού, αντικείμενα, πίνακες, πορσελάνες, άμαξες, έπιπλα, πολύχρωμα γλυπτά, εξαίρετες κορνίζες, θρησκευτική τέχνη, εικόνες, ο ένας κόσμος δίπλα στον άλλον, μια δίνη της ιστορίας του γούστου. Σαν να περπατάς σε αλλεπάλληλα cabinets de curiosités. Η Μαρία Κάλλας δεσπόζει σε ένα πορτρέτο του Γιώργου Θωμά Γεωργιάδη (2006). Ολόγυρα, ο μπαρόκ κόσμος των συλλογών. Πυκνός, αφηγηματικός. Εργα αφιερωμένα. Ζαν Κοκτώ, Τσαρούχης, Φασιανός.

Το υπνοδωμάτιό του είναι και αυτό μέρος του μουσείου, αφού είναι ένας χώρος γεμάτος έργα τέχνης, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός. Το μουσείο ήταν δική του επιθυμία. Προβλέπεται στο καταστατικό του ιδρύματος ως ένας χώρος τέχνης ανοικτός στην κοινωνία. Η βιβλιοθήκη με τα έργα τέχνης που συνέλεγε ο Κάρολος Καμπελόπουλος είναι και αυτή μέρος του μουσείου και συνυπάρχει με τη βιβλιοθήκη του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων, που από το 2015 στεγάζεται στο μοναστήρι και αποτελεί τμήμα του Ιδρύματος Κάρολος Καμπελόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT